Przepisy
Składniki
Tortilla pszenna Tres Amigos 30cm 4 szt.
Burgery wołowe 4 szt.
Boczek wędzony w plastrach 8 szt.
Sos czosnkowy Fanex 8 łyżek
Parmezan tarty 8 łyżek
Mozzarella tarta 8 łyżek
Rukola 4 garstki
Cebulka prażona Tres Amigos 4 łyżki
Cebula czerwona 1 duża szt.
Sposób przygotowania
- Burgery połóż na rozgrzanym grillu i smaż po 4-5 minut z każdej strony, w zależności jak bardzo wysmażone mięso lubisz – na koniec oprósz solą i pieprzem. Plastry boczku również usmaż na grillu.
- Tortille rozłóż na blacie, środek każdej z nich posmaruj sosem czosnkowym Fanex na średnicę odpowiadającą wielkości burgera.
- Na sos nałóż równomiernie porcję parmezanu oraz prażonej cebulki. Następnie połóż plastry chrupiącego boczku oraz usmażone kotlety.
- Teraz na każdą porcję nałóż rukolę i polej ponownie sosem czosnkowym. Kolejna warstwa to plastry czerwonej cebuli oraz starta mozzarella.
- Całość zawiń ściśle wykonując dookoła 6-7 „zakładek”. Kanapki uformuj w dłoniach a następnie połóż na suchej rozgrzanej patelni (kanapki możesz przygotować również na domowym grillu lub w piekarniku) – opiekaj, począwszy od „zawijanej” strony, po 4-5 minut z każdej strony.
TIP
Aby urozmaicić takie burgery, możesz do środka dodać również inny rodzaj sera , np. pleśniowego typu blue. A w takim przypadku dodatek jeszcze konfitury z czerwonej cebuli będzie idealnym pomysłem!