Wróć do Przepisów

Grillowana cukinia zawijana w boczek wędzony

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

4-6

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Cukinia 2 szt.

Przyprawa do kurczaka lub inna ulubiona 2 łyżki

Boczek wędzony w plastrach 16 plastrów

Oliwa z oliwek 4 łyżki

Czosnek 2 ząbki

Ketchup Grill łagodny do podania

Ser pleśniowy typu blue 30 g (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. W miseczce połącz oliwę, przyprawę do kurczaka oraz posiekany drobno czosnek i wymieszaj.
  2. Cukinie umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w 2-3 centymetrowej grubości krążki i posmaruj przygotowaną marynatą.
  3. Każdy kawałek cukinii zawiń w plaster boczku. Tak przygotowane cukinie smaż na rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony, do momentu zrumienienia boczku. Gotowe podawaj z ketchupem lub sosem czosnkowy Fanex.

TIP

Takie krążki możesz przygotować również w domowym piekarniku. Aby urozmaicić ich smak, na 2 minuty przed końcem smażenia połóż na ich wierzchu po kawałku pleśniowego sera typu blue i pozwól, aby ten rozpuścił się.


Grillowana kiełbaska z sosem BBQ i młotkowanym pieprzem

Wrap burger z parmezanem i sosem czosnkowym

Sprawdź inne przepisy

0