Wróć do Przepisów

Włoska sałatka makaronowa z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Makaron Fusilli Tri Colore 150 g

Tuńczyk Premium Astor Fanex 100 g

Dressing Vinaigrette Fanex 5 łyżek

Cebula czerwona 1 szt.

Pomidory suszone 6 szt.

Pomidorki koktajlowe 8-10 szt.

Oliwki czarne całe 2 łyżki

Natka pietruszki 1 pęczek

Ocet balsamiczny 2 łyżki

Czosnek 2 ząbki

Musztarda Sarepska Fanex 1 łyżka

Natka pietruszki 1 p.

Pestki słonecznika 2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie – następnie odcedź i przelej oliwą (nie przelewaj wodą). Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni i wystudź.
  2. Przygotuj dressing do sałatki: do małego słoiczka wlej Dressing Vinaigrette Fanex i ocet balsamiczny, dodaj musztardę oraz posiekany czosnek – słoiczek zamknij szczelnie i potrząśnij energicznie kilkanaście razy.
  3. Cebulę pokrój w piórka, pomidory suszone w paski, pomidorki koktajlowe na połówki a natkę pietruszki posiekaj.
  4. W misce połącz: ugotowany makaron, kawałki tuńczyka, pomidory suszone, pomidorki koktajlowe, oliwki, cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz pestki słonecznika. Całość polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki, udekoruj listkami ziół i podawaj z chrupiącą bagietką.

TIP


Sałatka a la grecka z tuńczykiem

Krucha sałata z tuńczykiem i sosem vinaigrette i musztardą francuską

Sprawdź inne przepisy

0