Przepisy
Składniki
Makaron Fusilli Tri Colore 150 g
Tuńczyk Premium Astor Fanex 100 g
Dressing Vinaigrette Fanex 5 łyżek
Cebula czerwona 1 szt.
Pomidory suszone 6 szt.
Pomidorki koktajlowe 8-10 szt.
Oliwki czarne całe 2 łyżki
Natka pietruszki 1 pęczek
Ocet balsamiczny 2 łyżki
Czosnek 2 ząbki
Musztarda Sarepska Fanex 1 łyżka
Natka pietruszki 1 p.
Pestki słonecznika 2 łyżki
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie – następnie odcedź i przelej oliwą (nie przelewaj wodą). Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni i wystudź.
- Przygotuj dressing do sałatki: do małego słoiczka wlej Dressing Vinaigrette Fanex i ocet balsamiczny, dodaj musztardę oraz posiekany czosnek – słoiczek zamknij szczelnie i potrząśnij energicznie kilkanaście razy.
- Cebulę pokrój w piórka, pomidory suszone w paski, pomidorki koktajlowe na połówki a natkę pietruszki posiekaj.
- W misce połącz: ugotowany makaron, kawałki tuńczyka, pomidory suszone, pomidorki koktajlowe, oliwki, cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz pestki słonecznika. Całość polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki, udekoruj listkami ziół i podawaj z chrupiącą bagietką.