Wróć do Przepisów

Wiosenna sałatka z pomidorami, zielonymi szparagami i wędzonym łososiem

Czas przygotowania

15

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Pomidory malinowe 2 szt.

Dressing Vinaigrette Fanex 250 ml

Szparagi zielone świeże 1 pęczek

Łosoś wędzony 100 g

Jajka 4 szt.

Natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotuj na twardo i wystudź. Następnie obierz je i pokrój na ćwiartki. Szparagi obierz, odkrój zdrewniałe końcówki. Oczyszczone szparagi ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości cukru – gotuj 3-4 minuty a następnie od razu schłodź. Pokrój na mniejsze kawałki. Do gotowania szparagów najlepiej użyć specjalnego, wąskiego i wysokiego garnka – szparagi gotujemy w pozycji pionowej tak, aby ich główki wystawały ponad wodę.
  2. Pomidory pokrój w ósemki i przełóż na półmisek. Następnie rozłóż pokrojone jajka, szparagi oraz kawałki wędzonego łososia.
  3. Sałatkę polej dressingiem Vinaigrette, posyp listkami natki pietruszki i podawaj.

TIP

Dressing Vinaigrette możesz nieco urozmaicić – sos wymieszaj np. z bazyliowym pesto i łyżką francuskiej musztardy.


Spaghetti al nero di seppia z wędzonym łososiem i szparagami

Meksykańska kanapka wrap z sosem jalapeno

Sprawdź inne przepisy

0