Przepisy
Składniki
Pomidory malinowe 2 szt.
Dressing Vinaigrette Fanex 250 ml
Szparagi zielone świeże 1 pęczek
Łosoś wędzony 100 g
Jajka 4 szt.
Natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Jajka ugotuj na twardo i wystudź. Następnie obierz je i pokrój na ćwiartki. Szparagi obierz, odkrój zdrewniałe końcówki. Oczyszczone szparagi ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości cukru – gotuj 3-4 minuty a następnie od razu schłodź. Pokrój na mniejsze kawałki. Do gotowania szparagów najlepiej użyć specjalnego, wąskiego i wysokiego garnka – szparagi gotujemy w pozycji pionowej tak, aby ich główki wystawały ponad wodę.
- Pomidory pokrój w ósemki i przełóż na półmisek. Następnie rozłóż pokrojone jajka, szparagi oraz kawałki wędzonego łososia.
- Sałatkę polej dressingiem Vinaigrette, posyp listkami natki pietruszki i podawaj.
TIP
Dressing Vinaigrette możesz nieco urozmaicić – sos wymieszaj np. z bazyliowym pesto i łyżką francuskiej musztardy.