Przepisy
Składniki
Makaron spaghetti nero di sepia 1,2 kg
Sos śmietanowy Fan Drops Fanex 600 g
Wędzony łosoś w kawałku 500 g
Szparagi świeże zielone 900 g
Skórka otarta z 1 cytryny
Parmezan 50 g
Natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, następnie odcedź i skrop oliwą – nie przelewaj wodą.
- Szparagi oczyść i odetnij zdrewniałe końcówki, ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru (3-4 minuty).
- Łososia porwij na mniejsze kawałki a szparagi pokrój pod skosem na 3 cm kawałki, parmezan zetrzyj na tarce.
- Na patelni zagotuj ok. 100 ml wody, następnie dodaj sos śmietanowy Fan Drops, zmniejsz ogień i podgrzewaj do momentu, gdy dropsy rozpuszczą się. Następnie dodaj kawałki łososia oraz pokrojone szparagi, otartą skórkę z cytryny i wymieszaj.
- Do gorącego sosu włóż ugotowany makaron i wymieszaj, następnie wyłóż na talerze, posyp startym serem i udekoruj listkami pietruszki.
TIP
Doskonałym dodatkiem do takiego makaronu będzie pokruszony ser pleśniowy blue.