Węgierski gulasz wołowy

Węgierski gulasz wołowy - Fanex

Liczba porcji: 4.
Czas przygotowania ok. 1,5 godz.

Węgierski gulasz wołowy – składniki:

Węgierski gulasz wołowy – przepis krok po kroku:

  1. Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm, oprósz przyprawą do mięs, dodaj słodką i ostrą paprykę oraz majeranek i dokładnie wymieszaj.
  2. Papryki oraz cebulę pokrój w jednakowej wielkości kostkę, jak mięso.
  3. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż dobrze zamarynowane mięso, dodaj cebulę, połowę pokrojonej papryki i smaż jeszcze chwilę razem.
  4. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz mąkę i wymieszaj w dalszym ciągu smażąc.
  5. Do garnka wlej bulion, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i doprowadź do wrzenia.
  6. Zmniejsz ogień i gotuj gulasz do momentu, gdy mięso będzie już miękkie. W razie potrzeby dolej odrobinę bulionu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj pozostałą pokrojoną paprykę i dopraw do smaku. Gulasz podawaj z chrupiącym pieczywem lub ulubioną kaszą.

TIP! Jeśli w lodówce znajdziesz starsze pomidory, pokrój je w kostkę i dodaj do gulaszu!

Odkryj również: jak zrobić burgery wołowe z sosem andaluzyjskim.


Fanex