Wróć do Przepisów

Kanapka Sloppy Joe

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Wołowina mielona ok. 300 g
Ulubiona bułka do burgera 4 szt.
Salsa Mexicana Fanex 5 łyżek
Ketchup Premium VII Fanex 2 łyżki
Sos Serowy Fanex 8 łyżek
Papryka czerwona ½ szt.
Papryka zielona ½ szt.
Cebula czerwona 1 mała szt.
Papryka słodka wędzona w proszku ½ łyżeczki
Sos Worcester 1 łyżka
Olej 3 łyżki
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Papryki oczyść i pokrój w drobną kostkę, cebulę pokrój jednakowo. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju (zamiast oleju możesz użyć masła) i zeszklij pokrojone warzywa. Zdejmij z patelni.
2. Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej i włóż mięso, smaż przez kilka pierwszych minut na mocnym ogniu nie mieszając – pozwól, aby mięso skarmelizowało się, zrumieniło. Potem wymieszaj i smaż podobnie rumieniąc je. Po 3-4 minutach dodaj paprykę z cebulą i wymieszaj.
3. Następnie dodaj przyprawy oraz sos Worcester, wymieszaj. Teraz dodaj ketchup oraz salsę Mexicanę Fanex, całość wymieszaj, zmniejsz ogień i duś 4-5 minut.
4. Bułki przekrój na połówki i opiecz – możesz to zrobić na patelni, w piekarniku lub na grillu. Następnie każdą z połówek posmaruj sosem serowym Fanex.
5. Gotowe mięso nałóż na dolne połówki bułek i przykryj pozostałym pieczywem. Kanapki dociśnij lekko dłonią i od razu podawaj.

TIP

Jeśli chcesz, aby kanapka nabrała nieco oryginalnej ostrości, dodaj do mięsa pokrojoną papryczkę jalapeno.


Kanapka z szarpaną wieprzowiną i sosem jalapeno

Tex Mex burger z sosem jalapeno i nachos

Sprawdź inne przepisy

0