Wróć do Przepisów

Kotleciki z kaszy mazurskiej z grzybami

Czas przygotowania

35

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Kasza mazurska 250 g
Bulion 375 ml
Sos czosnkowy z jogurtem Fanex do podania
Cebula 1 mała szt.
Boczek wędzony 50 g
Grzyby suszone, np. podgrzybki 5 szt.
Majeranek suszony płaska 1 łyżka
Ser Gruyere 50 g
Masło 1 łyżka
Jajka 2 szt.
Bułka tarta 100 g
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Cebulę oraz boczek pokrój w drobną kostkę, grzyby pokrusz na małe kawałki a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. W niedużym garnku rozgrzej masło, przesmaż boczek oraz cebulę, następnie dodaj pokruszone grzyby oraz majeranek i smaż 2-3 minuty.
3. Do garnka wsyp kaszę i wymieszaj, smaż chwilę razem mieszając. Następnie wlej bulion, całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia płynu. Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie garnek odkryj – ugotowaną kaszę przełóż do miski i wystudź.
4. Do wystudzonej kaszy dodaj jajka, starty ser oraz 2-3 łyżki tartej bułki – całość wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku. Z powstałej masy uformuj wilgotnymi dłońmi nieduże kotlety a następnie obtocz je w bułce tartej.
5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, kotleciki smaż po 2-3 minuty z każdej strony na rumiany kolor. Po usmażeniu wyłóż je na talerze, udekoruj, np. gałązką świeżego rozmarynu i podawaj – oczywiście z sosem czosnkowym Fanex.

TIP

Takie kotleciki możesz przygotować również z innej kaszy, np. gryczanej. Natomiast jeśli nie jesz mięsa – bez boczku będą smakować równie dobrze.


Wrapy z kurczakiem po włosku

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i sosem jalapeno

Sprawdź inne przepisy

0