Wróć do Przepisów

Wegański

Wegańska pasta z czerwonej fasoli

Czas przygotowania

15

Ilość porcji

6

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Fasola czerwona z puszki 300g

Vega Majo Fanex 2 łyżki

Cebula prażona Tres Amigos 2 łyżki

Koncentrat pomidorowy Tres Amigos 1 łyżka

Kolendra świeża ½ pęczka

Papryczka chilli ½ szt.

Czosnek 1 ząbek

Papryka słodka wędzona 1 łyżeczka

Kmin rzymski mielony 1 łyżeczka

Sok z cytryny lub limonki 1 łyżeczka

Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Fasolę odsącz z zalewy na sicie, przełóż do kielicha blendera, dodaj majonez oraz koncentrat pomidorowy i zmiksuj.
  2. Pastę przełóż do miski, dodaj prażoną cebulkę, pokrojoną niezbyt drobno kolendrę, posiekany czosnek i chilli, sok z cytryny, przyprawy i wymieszaj. Gotową pastą posmaruj kromki chrupiącej bagietki i podawaj.

TIP

Taka pasta doskonale sprawdzi się również jako dip do maczania, np. nachos’ów lub smarowidło do tortilli.


Pizza hot-dog z mozzarellą i sosem jalapeno

Włoski burger wołowy z grillowanymi warzywami i sosem bazyliowym

Sprawdź inne przepisy

0