Przepisy
Składniki
Fasola czerwona z puszki 300g
Vega Majo Fanex 2 łyżki
Cebula prażona Tres Amigos 2 łyżki
Koncentrat pomidorowy Tres Amigos 1 łyżka
Kolendra świeża ½ pęczka
Papryczka chilli ½ szt.
Czosnek 1 ząbek
Papryka słodka wędzona 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony 1 łyżeczka
Sok z cytryny lub limonki 1 łyżeczka
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Fasolę odsącz z zalewy na sicie, przełóż do kielicha blendera, dodaj majonez oraz koncentrat pomidorowy i zmiksuj.
- Pastę przełóż do miski, dodaj prażoną cebulkę, pokrojoną niezbyt drobno kolendrę, posiekany czosnek i chilli, sok z cytryny, przyprawy i wymieszaj. Gotową pastą posmaruj kromki chrupiącej bagietki i podawaj.
TIP
Taka pasta doskonale sprawdzi się również jako dip do maczania, np. nachos’ów lub smarowidło do tortilli.