Przepisy
Składniki
Polędwica wołowa 350g
Sos Teriyaki Fanex 70g
Szalotka 2 szt.
Grzyby shimeji 100g
Sezam biały 1płaska łyżeczka
Ocet 50 ml
Woda 100 ml
Cukier 1 łyżeczka
Sól ½ łyżeczki
Olej sezamowy 1 łyżeczka
Drobne kiełki, np. pora 4 małe porcje
Sposób przygotowania
1. W rondelku wymieszaj wodę, ocet, cukier i sól – całość zagotuj. Grzyby shimeji oczyść odcinając korzeń a następnie włóż je do przygotowanej zalewy i zamknij w woreczku vacuum. Wystudź.
2. Mięso oczyść z błon a następnie posiekaj dobrze ostrym nożem. Szalotki pokrój w drobną kostkę, sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni i wystudź.
3. W misce połącz posiekane mięso, szalotkę, sezam, olej sezamowy oraz Sos Teriyaki Fanex. Całość wyrób na jednolitą masę, dopraw do smaku odrobiną soli lub sosu rybnego a następnie zwilżonymi dłońmi uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane porcje tatara udekoruj kiełkami i podawaj z marynowanymi grzybami shimeji np. na grzance z bagietki.
TIP
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do mięsa odrobinę posiekanej drobno papryczki chilli.