Wróć do Przepisów

Smażone kulki ryżowe z sosem Teriyaki

Czas przygotowania

35

Ilość porcji

4-6

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Ryż do sushi 250g
Sos Teriyaki Fanex do podania
Natka pietruszki ½ p.
Sezam biały 1 łyżka
Sezam czarny 1 łyżka
Papryczka chilli ½ szt.
Ciasto
Mąka pszenna 1/2 szkl.
Mąka ziemniaczana 1/4 szkl.
Woda mineralna gazowana 1/2 szkl.
Sól ½ łyżeczki
Olej do smażenia 0,25 l

Sposób przygotowania

1. Ryż ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Biały sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni, natkę posiekaj drobno a papryczkę pokrój w drobną kostkę. Przygotowane składniki wraz z czarnym sezamem dodaj do ugotowanego, jeszcze ciepłego ryżu i wymieszaj – całość wystudź.

 

2. W międzyczasie przygotuj jednolite ciasto łącząc w misce oba rodzaje mąki, wodę i sól.

 

3. Z ryżowej masy uformuj jednakowej wielkości kulki wielkości włoskiego orzecha – podczas tej czynności dłonie zwilżaj w zimnej wodzie. W niedużym rondlu rozgrzej olej.

 

4. Uformowane ryżowe kulki włóż do przygotowanego ciasta a następnie za pomocą łyżeczki wyjmuj je z niego i obtoczone ostrożnie wkładaj do rozgrzanego oleju – kulki smaż 2- 3 minuty obracając je podczas smażenia. Po tym czasie usmażone kulki wyjmij na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 

5. Usmażone ryżowe kulki wyłóż na talerz, polej sosem Teriyaki Fanex, następnie posyp białym oraz czarnym sezam i od razu podawaj.

TIP

Jeśli lubisz świeżą kolendrę, dodaj ją w posiekanej postaci do ryżowej masy a z pewnością smażone kulki nabiorą innego smaku i aromatu.


Tatar wołowy z sosem Teriyaki i grzybami shimeji

Hot dog azjatycki z sosem Mango Jalapeno

Sprawdź inne przepisy

0