Przepisy
Składniki
Papryka czerwona 1 szt.
Papryka zielona 1 szt.
Sos seczuański Fanex 200g
Tofu 100g
Groszek cukrowy 50g
Cebula czerwona 2 śr. wielkości szt.
Grzyby shitake 100 g
Makaron udon 200 g
Olej rzepakowy 3 łyżki
Czosnek 1 ząbek
Imbir świeży 1 nieduży kawałek
Liście groszku do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Grzyby shitake namocz w gorącej wodzie a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Papryki również pokrój na mniejsze kawałki a cebule w ósemki. Tofu pokrój w kostkę 1×1 cm. Czosnek i imbir zetrzyj na drobnej tarce. Makaron przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.
2. W woku rozgrzej olej, przesmaż imbir oraz czosnek. Od razu dodaj pokrojone warzywa oraz grzyby i smaż 2-3 minuty wszystko razem mieszając energicznie. Dodaj ugotowany makaron.
3. Do woka wlej sos seczuański Fanex, dodaj pokrojone tofu i zagotuj. Warzywa wyłóż na talerze i udekoruj listkami groszku.
TIP
Jeśli lubisz ostre smaki, do warzyw dodaj pokrojoną papryczkę chilli.