Wróć do Przepisów

Szybkie chili con carne

Czas przygotowania

30

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Mielone mięso wołowe 500 g

Salsa Mexicana Fanex 1 szkl.

Koncentrat pomidorowy Tres Amigos 2 łyżki

Fasola czarna z puszki 100 g

Kukurydza z puszki 100 g

Cebula biała 1 szt.

Świeża kolendra 1 pęczek

Kwaśna śmietana 4 łyżki

Kmin rzymski mielony 2 łyżeczki

Sól do smaku

Oliwa 2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na oliwie na patelni, dodaj mięso mielone, wymieszaj i smaż do momentu, gdy odparuje woda a mięso nabierze brązowego koloru. Następnie dodaj kmin rzymski oraz koncentrat Tres Amigos i smaż 2-3 minuty mieszając cały czas. Dodaj sól i wymieszaj.
  2. Do mięsa dodaj Salsę Mexicana Fanex, wymieszaj a następnie zmniejsz ogień i gotuj 3-5 minut mieszając co chwilę.
  3. Po tym czasie do mięsnego sosu dodaj odsączoną fasolę oraz kukurydzę. Sos gotuj jeszcze 3 minuty.
  4. Gotowe chili con carne wyłóż do miseczek, na każdą porcję nałóż łyżkę kwaśnej śmietany i posyp listkami świeżej kolendry – podawaj z nachos’ami. A jeśli lubisz ostre smaki, możesz nałożyć również krążki papryczki jalapeno – meksykański klimat w 100% !

 

TIP

Takie Chili con carne możesz wykorzystać do przygotowania tradycyjnego Burrito – do farszu dodaj jeszcze pokrojoną w kostkę paprykę, całość zawiń w tortillę i gotowe.


Wielkanocne roladki z jajkiem i prażonym słonecznikiem

Beef burger mocno bekonowy

Sprawdź inne przepisy

0