Przepisy
Składniki
Mielone mięso wołowe 500 g
Salsa Mexicana Fanex 1 szkl.
Koncentrat pomidorowy Tres Amigos 2 łyżki
Fasola czarna z puszki 100 g
Kukurydza z puszki 100 g
Cebula biała 1 szt.
Świeża kolendra 1 pęczek
Kwaśna śmietana 4 łyżki
Kmin rzymski mielony 2 łyżeczki
Sól do smaku
Oliwa 2 łyżki
Sposób przygotowania
- Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na oliwie na patelni, dodaj mięso mielone, wymieszaj i smaż do momentu, gdy odparuje woda a mięso nabierze brązowego koloru. Następnie dodaj kmin rzymski oraz koncentrat Tres Amigos i smaż 2-3 minuty mieszając cały czas. Dodaj sól i wymieszaj.
- Do mięsa dodaj Salsę Mexicana Fanex, wymieszaj a następnie zmniejsz ogień i gotuj 3-5 minut mieszając co chwilę.
- Po tym czasie do mięsnego sosu dodaj odsączoną fasolę oraz kukurydzę. Sos gotuj jeszcze 3 minuty.
- Gotowe chili con carne wyłóż do miseczek, na każdą porcję nałóż łyżkę kwaśnej śmietany i posyp listkami świeżej kolendry – podawaj z nachos’ami. A jeśli lubisz ostre smaki, możesz nałożyć również krążki papryczki jalapeno – meksykański klimat w 100% !
TIP
Takie Chili con carne możesz wykorzystać do przygotowania tradycyjnego Burrito – do farszu dodaj jeszcze pokrojoną w kostkę paprykę, całość zawiń w tortillę i gotowe.