Przepisy
Składniki
Polędwiczka wieprzowa 1 szt. (ok. 500g)
Przyprawa do mięs Fusion Spices 1 łyżka stołowa
Papryka czerwona i zielona po 1 szt.
Cebula czerwona lub biała 1-2 szt.
Olej 4 łyżki
Patyki do szaszłyków 4 szt.
Sposób przygotowania
- Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie ostrym nożem oczyść z błon. Oczyszczoną polędwiczkę przekrój wzdłuż na pół a następnie w 3-4 centymetrowe kawałki.
- W miseczce wymieszaj olej z Przyprawą do mięs a następnie zamarynuj dokładnie kawałki polędwiczki. Mięso odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
- W tym czasie papryki oraz cebulę pokrój w równie dużą kostkę. Patyki przed użyciem namocz w wodzie – sprawi to, że nie będą się one paliły podczas grillowania.
- Zamarynowane mięso nabijaj na przemian wraz z warzywami na patyki aż do wykorzystania składników. Tak przygotowane szaszłyki kładź na dobrze rozgrzanym grillu i smaż 10-12 minut obracając je co chwilę. Gotowe podawaj z ulubioną sałatką i musztardą sarepską.
TIP
Aby urozmaicić szaszłyki, możesz użyć również wędzonego boczku – pokrój go w jednakowej grubości kostkę i nabij na patyki z pozostałymi składnikami.