Przepisy
Składniki
Makaron ryżowy wstążki 1 op.
Sos Pad Thai Fanex ½ szkl.
Pierś z kurczaka 1 szt.
Szalotka 1 szt.
Kiełki fasoli mung 1 szkl.
Czosnek 1 ząbek
Imbir 1 mały kawałek
Olej 3 łyżki
Orzeszki ziemne niesolone ½ szkl.
Jajko 2 szt.
Sos rybny 1-2 łyżki (do smaku)
Limonka 1 szt.
Szczypior 1 pęczek
Świeża kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu i odcedź. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski. Szalotkę pokrój drobno, imbir i czosnek posiekaj.
2. W woku lub na dużej patelni rozgrzej olej i przesmaż czosnek, imbir oraz szalotkę, następnie dodaj pokrojone mięso i smaż 2-3 minuty. Po tym czasie zsuń składniki na bok woka, wlej roztrzepane jajka i mieszając pozwól, aby ścięły się.
3. Do woka włóż ugotowany makaron, wymieszaj z pozostałymi składnikami i smaż 2 minuty – następnie wlej Sos Pad Thai Fanex, całość wymieszaj i smaż jeszcze 2-3 minuty. Makaron dopraw do smaku sokiem z limonki oraz sosem rybnym.
4. Na koniec dodaj do makaronu kiełki fasoli, orzeszki oraz pokrojony szczypior. Gotowe danie udekoruj listkami kolendry i podawaj.
TIP
Zamiast mięsa z kurczaka możesz użyć krewetek a jeśli lubisz ostre smaki, danie możesz zaostrzyć papryczką chilli.