Wróć do Przepisów

Smażone kulki z soczewicy z sosem koktajlowym sriracha

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Soczewica z puszki 200 g

Ugotowana kasza gryczana (nieco rozgotowana) 100 g

Pomidory suszone 5 szt.

Jajko 2 szt.

Natka pietruszki ½ p.

Bułka tarta 4 łyżki + 3 łyżki

Nachos’y Tres Amigos chilli 2 garstki

Sól, pieprz do smaku

Chilli w proszku ½ łyżeczki

Kmin rzymski 1 łyżeczka

Czosnek suszony 1 łyżeczka

Olej do smażenia 250 ml

 

Sos:

Sos majonezowy Vega Majo Fanex 5 łyżek

Sos paprykowy Sriracha 3 łyżki

Musztarda słoneczna Fanex 2 łyżki

Cebula czerwona ½ szt.

Ogórek kiszony 1 szt.

Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj sos: w miseczce połącz vega majo Fanex, sos paprykowy sriracha, musztardę, pokrojone w drobną kostkę – ogórka oraz cebulę, przyprawy i wymieszaj. Sos odstaw do lodówki.
  2. Soczewicę odsącz na sicie, pomidory suszone pokrój w drobną kostkę, natkę posiekaj.
  3. W misce połącz soczewicę, kaszę gryczaną, pomidory, natkę pietruszki, jajka, przyprawy oraz bułkę tartą (4 łyżki). Całość wymieszaj dokładnie na jednolitą masę – jeśli masa jest zbyt „luźna”, dodaj jeszcze 2-3 łyżki bułki tartej.
  4. Nachosy pokrusz drobno w moździerzu i wymieszaj z pozostałą bułka tartą. Z powstałej masy formuj zwilżonymi dłońmi kulki wielkości włoskich orzechów a następnie obtocz je w pokruszonych nachos’ach.
  5. W rondlu rozgrzej olej. Uformowane kulki z soczewicy wkładaj ostrożnie do tłuszczu i smaż 2-3 minuty, do momentu gdy będą rumiane i chrupiące. Usmażone kulki wyjmij na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kulki podawaj od razu, oczywiście z przygotowanym sosem koktajlowym sriracha.

TIP


Bananowe krążki ze słonym karmelem

Pizza hot-dog z mozzarellą i sosem jalapeno

Sprawdź inne przepisy

0