Przepisy
Składniki
Soczewica z puszki 200 g
Ugotowana kasza gryczana (nieco rozgotowana) 100 g
Pomidory suszone 5 szt.
Jajko 2 szt.
Natka pietruszki ½ p.
Bułka tarta 4 łyżki + 3 łyżki
Nachos’y Tres Amigos chilli 2 garstki
Sól, pieprz do smaku
Chilli w proszku ½ łyżeczki
Kmin rzymski 1 łyżeczka
Czosnek suszony 1 łyżeczka
Olej do smażenia 250 ml
Sos:
Sos majonezowy Vega Majo Fanex 5 łyżek
Sos paprykowy Sriracha 3 łyżki
Musztarda słoneczna Fanex 2 łyżki
Cebula czerwona ½ szt.
Ogórek kiszony 1 szt.
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotuj sos: w miseczce połącz vega majo Fanex, sos paprykowy sriracha, musztardę, pokrojone w drobną kostkę – ogórka oraz cebulę, przyprawy i wymieszaj. Sos odstaw do lodówki.
- Soczewicę odsącz na sicie, pomidory suszone pokrój w drobną kostkę, natkę posiekaj.
- W misce połącz soczewicę, kaszę gryczaną, pomidory, natkę pietruszki, jajka, przyprawy oraz bułkę tartą (4 łyżki). Całość wymieszaj dokładnie na jednolitą masę – jeśli masa jest zbyt „luźna”, dodaj jeszcze 2-3 łyżki bułki tartej.
- Nachosy pokrusz drobno w moździerzu i wymieszaj z pozostałą bułka tartą. Z powstałej masy formuj zwilżonymi dłońmi kulki wielkości włoskich orzechów a następnie obtocz je w pokruszonych nachos’ach.
- W rondlu rozgrzej olej. Uformowane kulki z soczewicy wkładaj ostrożnie do tłuszczu i smaż 2-3 minuty, do momentu gdy będą rumiane i chrupiące. Usmażone kulki wyjmij na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kulki podawaj od razu, oczywiście z przygotowanym sosem koktajlowym sriracha.