Przepisy
Składniki
Banany 2 szt.
Mąka 1 szkl.
Mleko ¾ szkl.
Jajka 1 szt.
Cukier wanilinowy 1 op.
Cukier biały 2 łyżki
Orzechy, np. nerkowca 3-4 łyżki
Skórka otarta z 1 cytryny
Sól szczypta
Olej do smażenia 250 ml
Sos:
Sos Toffi Fanex 150 g
Masło 2 łyżki
Śmietanka 50 ml
Sól morska 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
- Przygotuj sos: w rondelku rozgrzej sos toffi Fanex, następnie dodaj schłodzone masło, śmietankę oraz sól – całość dokładnie wymieszaj, do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników.
- W naczyniu połącz mleko, mąkę, jajko, cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny, sól oraz pokruszone orzechy. Całość dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto – powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki.
- W rondlu rozgrzej olej. Banany obierz ze skóry i pokrój w 1,5-2 centymetrowe kawałki.
- Kawałki bananów zanurzaj w przygotowanym cieście a następnie wkładaj ostrożnie do rozgrzanego oleju – smaż na złoty kolor.
- Usmażone banany wyłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe polej przygotowanym sosem i od razu podawaj.
TIP
Do sosu możesz dodać nieco aromatycznego alkoholu, np. Bourbona.