Przepisy
Składniki
Parówki drobiowe 4 szt.
Sos Mango Jalapeno Fanex do podania
Majonez Dekoracyjny Fanex 4 łyżki
Ulubione bułki do hot doga 4 szt.
Sałata lodowa 2 liście
Kolendra świeża kilka gałązek
Glony wakame (suszone) 2 łyżki
Olej sezamowy 1 łyżeczka
Ocet ryżowy 1 łyżka
Sos sojowy 1 łyżka
Sezam biały 1 łyżeczka+1 łyżeczka
Limonka ¼ szt.
Sposób przygotowania
- Ziarna sezamu upraż na suchej rozgrzanej patelni na złoty kolor. W miseczce połącz majonez Dekoracyjny Fanex, połowę sezamu, sok z ¼ limonki oraz pokrojone drobno listki kolendry i wymieszaj.
- Wakame namocz w wodzie, po napęcznieniu odciśnij i pokrój w paski – następnie wymieszaj w miseczce z olejem sezamowym, octem ryżowym, sosem sojowym oraz pozostałym sezamem. Sałatę pokrój w cienkie paski i wymieszaj z glonami.
- Parówki oraz bułki zgrilluj. Opieczone bułki posmaruj wewnątrz przygotowanym majonezem, następnie nałóż porcję sałatki z wakame i włóż do każdej z nich zgrillowaną parówkę.
- Wierzch każdego hot-doga polej sosem Mango Jalapeno Fanex, udekoruj listkami kolendry i od razu podawaj.
TIP
Takiego hot-doga możesz przygotować również w wersji vege – zamiast tradycyjnej parówki możesz użyć, np. wegańskich klopsików.