Wróć do Przepisów

Sałatka z ciecierzycy z granatem w chrupiących łódeczkach z tortilli

Czas przygotowania

15

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Ciecierzyca z puszki 250 g

Tortilla pszenna Tres Amigos 30 cm 2 szt.

Dressing Vinaigrette Fanex 5 łyżek

Ogórek świeży ½ szt.

Cebula czerwona 1 szt.

Granat ½ szt.

Sałata zielona kilka liści

Pieprz czarny szczypta

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Z placków tortilli wytnij metalowym ringiem 12 jednakowych krążków, następnie uformuj z nich „łódeczki” wkładając je w kratkę do pieczenia. „Łódeczki” wstaw do piekarnika na 2 minuty, po tym czasie wyjmij je i wystudź.
  2. Ciecierzycę odcedź na sitku, pestki granatu wyjmij z owocu a cebulę i ogórka pokrój w kostkę 0,5×0,5 cm. Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki.
  3. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj świeżo mielony czarny pieprz i wymieszaj.
  4. Do przygotowanych „łódeczek” nałóż na spód porcję sałaty a następnie nałóż przygotowaną sałatkę. Każdą porcję sałatki polej dressingiem vinaigrette Fanex, udekoruj listkami ziół i podawaj.

TIP

Pestki granatu to prawdziwa bomba witaminowa i bogate źródło minerałów ! Doskonałym dodatkiem do takiej sałatki będzie grillowany kurczak – zgrillowaną i wystudzoną pierś z kurczaka pokrój w niedużą kostkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sałatki.


Burger wołowy z sosem paprykowym sriracha

Meksykańska zupa pomidorowa z papryką i makaronem z tortilli

Sprawdź inne przepisy

0