Przepisy
Składniki
Ciecierzyca z puszki 250 g
Tortilla pszenna Tres Amigos 30 cm 2 szt.
Dressing Vinaigrette Fanex 5 łyżek
Ogórek świeży ½ szt.
Cebula czerwona 1 szt.
Granat ½ szt.
Sałata zielona kilka liści
Pieprz czarny szczypta
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Z placków tortilli wytnij metalowym ringiem 12 jednakowych krążków, następnie uformuj z nich „łódeczki” wkładając je w kratkę do pieczenia. „Łódeczki” wstaw do piekarnika na 2 minuty, po tym czasie wyjmij je i wystudź.
- Ciecierzycę odcedź na sitku, pestki granatu wyjmij z owocu a cebulę i ogórka pokrój w kostkę 0,5×0,5 cm. Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj świeżo mielony czarny pieprz i wymieszaj.
- Do przygotowanych „łódeczek” nałóż na spód porcję sałaty a następnie nałóż przygotowaną sałatkę. Każdą porcję sałatki polej dressingiem vinaigrette Fanex, udekoruj listkami ziół i podawaj.
TIP
Pestki granatu to prawdziwa bomba witaminowa i bogate źródło minerałów ! Doskonałym dodatkiem do takiej sałatki będzie grillowany kurczak – zgrillowaną i wystudzoną pierś z kurczaka pokrój w niedużą kostkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sałatki.