Przepisy
Składniki
Bulion drobiowy 1 l
Passata Fanex 1 btl
Sos paprykowy Carolina Fanex 1 łyżeczka
Koncentrat pomidorowy Tres Amigos 1 łyżka
Papryka czerwona 1 szt.
Cebula biała 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Kmin rzymski 1 łyżka
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Tortilla pomidorowa Fanex 1-2 szt.
Kremowy serek twarogowy lub kwaśna śmietana 100 g
Sposób przygotowania
- Cebulę oraz paprykę pokrój w dużą kostkę, czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, następnie dodaj cebulę oraz paprykę i smaż chwilę razem. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz kmin rzymski i mieszając smaż jeszcze chwilę.
- Do garnka wlej passatę, całość wymieszaj; zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Następnie wlej bulion i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień – zupę gotuj 5 minut. Dodaj sos Carolina.
- Po tym czasie zupę zmiksuj na „gładko” i dopraw do smaku.
- Placki tortilli pokrój na cztery jednakowej szerokości paski, następnie złóż je razem i ostrym nożem pokrój na cienkie paseczki. Pokrojoną tortillę przełóż na suchą, rozgrzaną patelnię i mieszając co chwilę opiekaj na rumiany kolor.
- Gorącą zupę nalej do talerzy, nałóż porcję chrupiącego „makaronu” oraz łyżkę kremowego serka – zupę udekoruj listkami ziół i natychmiast podawaj.
TIP
Do takiej zupy możesz dodać również czerwoną fasolę z puszki oraz kukurydzę.