Przepisy
Składniki
Gotowe ciasto na spring roll’s 12-15 arkuszy
Sos Słodkie chili Fanex 4 łyżki plus do podania (ok. ¾ szkl.)
Pierś z kurczaka 1 mała szt.
Marchewka 1 mała szt.
Grzyby mun 10 szt.
Makaron ryżowy Vermicelli 150 g (waga po ugotowaniu)
Dymka 1 p.
Sos sojowy 2 łyżki
Sos rybny 2 łyżki
Sok z ½ limonki
Olej 2 łyżki + 300 ml do smażenia sajgonek
Sposób przygotowania
- Mięso zmiel w maszynce, makaron ryżowy przygotuj według wskazówek umieszonych na opakowaniu, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek posiekaj drobno, obrany imbir zetrzyj na drobnej tarce a dymkę pokrój drobno. Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 20 minut, po tym czasie odsącz je i pokrój w cienkie paski.
- W woku lub na patelni rozgrzej olej (2 łyżki), przesmaż imbir i czosnek, następnie dodaj zmielone mięso i smaż razem 3 minuty mieszając co chwilę.
- Następnie dodaj startą marchewkę, wymieszaj i smaż 2minuty. Po tym czasie dodaj grzyby, makaron oraz sos sojowy, sos rybny i sok z limonki. Wymieszaj. Na koniec do farszu dodaj pokrojoną dymkę oraz kilka łyżek sosu słodkie chili. Farsz wystudź.
- Na arkusze ciasta nakładaj porcje przygotowanego farszu i ściśle zwijaj w rolki zaczynając od boków, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz – koniec ciasta zwilż wodą, aby sajgonki skleiły się.
- Tak przygotowane rolki wkładaj ostrożnie do nagrzanego oleju i smaż na złoty kolor obracając je, aby równomiernie usmażyły się. Gotowe, chrupiące sajgonki osusz na papierowym ręczniku i podawaj od razu – oczywiście z sosem słodkie chili.
TIP
Zamiast mięsa z kurczaka możesz użyć mięsa wieprzowego lub zdecydować się na wersję warzywną – w takim wydaniu sajgonki będą równie pyszne ! A dodatek świeżej kolendry całkowicie zmieni ich smak i aromat…