Wróć do Przepisów

Potrójny burger z wołowiną i karmelizowaną cebulą

Czas przygotowania

25 min.

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Mięso mielone wołowe 600 g

Łój wołowy 150 g

Boczek wędzony 12 plastrów

Sól, pieprz do smaku

Ser cheddar (lub inny ulubiony) w plastrach 12 szt.

Sos 1000 wysp Fanex 4 łyżki

Sos Barbecue Fanex 4 łyżki

Ulubiona bułka do burgera 4 szt.

Cebula biała 2 szt.

Cukier 1 łyżka

Ocet balsamiczny 50 ml

Olej 2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. W misce połącz mięso mielone oraz łój; dodaj sól i pieprz – całość wyrób na jednolitą masę. Mięso podziel na dwanaście jednakowej wielkości porcji a następnie uformuj płaskie kotlety. Plastry boczku usmaż na chrupko lub upiecz w piekarniku.
  2. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj cukier i smaż razem 3-4 minuty mieszając co chwilę; następnie wlej ocet balsamiczny i gotuj na wolnym ogniu do momentu odparowania płynu (3-4 minuty) – zdejmij z ognia.
  3. Bułki przekrój na połówki i opiecz w piekarniku lub na rozgrzanej patelni. Dolne połówki posmaruj Sosem 1000 wysp Fanex a górne Sosem Barbecue Fanex.
  4. Uformowane kotlety usmaż na rozgrzanym grillu; na chwilę przed końcem smażenia na każdym z nich połóż plaster sera i pozwól, aby ten rozpuścił się.
  5. Teraz złóż kanapki: na dolne połówki bułek połóż liście sałaty, usmażone mięso i kolejno: skarmelizowaną cebulkę oraz plaster chrupiącego boczku – czynność powtórz jeszcze dwa razy.
  6. Na końcu połóż ponownie po liściu sałaty. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami pieczywa, dociśnij lekko dłonią i podawaj.

TIP

Jeśli lubisz ostre smaki, dodatek kilku krążków marynowanej papryczki jalapeno do kanapki załatwi sprawę…


Kanapka z panierowanym serem wędzonym, sosem bekonowym i żurawiną

Sajgonki z kurczakiem i warzywami oraz sosem słodkie chili

Sprawdź inne przepisy

0