Przepisy
Składniki
Mięso mielone wołowe 600 g
Łój wołowy 150 g
Boczek wędzony 12 plastrów
Sól, pieprz do smaku
Ser cheddar (lub inny ulubiony) w plastrach 12 szt.
Sos 1000 wysp Fanex 4 łyżki
Sos Barbecue Fanex 4 łyżki
Ulubiona bułka do burgera 4 szt.
Cebula biała 2 szt.
Cukier 1 łyżka
Ocet balsamiczny 50 ml
Olej 2 łyżki
Sposób przygotowania
- W misce połącz mięso mielone oraz łój; dodaj sól i pieprz – całość wyrób na jednolitą masę. Mięso podziel na dwanaście jednakowej wielkości porcji a następnie uformuj płaskie kotlety. Plastry boczku usmaż na chrupko lub upiecz w piekarniku.
- Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj cukier i smaż razem 3-4 minuty mieszając co chwilę; następnie wlej ocet balsamiczny i gotuj na wolnym ogniu do momentu odparowania płynu (3-4 minuty) – zdejmij z ognia.
- Bułki przekrój na połówki i opiecz w piekarniku lub na rozgrzanej patelni. Dolne połówki posmaruj Sosem 1000 wysp Fanex a górne Sosem Barbecue Fanex.
- Uformowane kotlety usmaż na rozgrzanym grillu; na chwilę przed końcem smażenia na każdym z nich połóż plaster sera i pozwól, aby ten rozpuścił się.
- Teraz złóż kanapki: na dolne połówki bułek połóż liście sałaty, usmażone mięso i kolejno: skarmelizowaną cebulkę oraz plaster chrupiącego boczku – czynność powtórz jeszcze dwa razy.
- Na końcu połóż ponownie po liściu sałaty. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami pieczywa, dociśnij lekko dłonią i podawaj.
TIP
Jeśli lubisz ostre smaki, dodatek kilku krążków marynowanej papryczki jalapeno do kanapki załatwi sprawę…