Wróć do Przepisów

Placuszki z cukinii z chrupiąca cebulką i sosem czosnkowym

Czas przygotowania

35

Ilość porcji

3-4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Cukinia 1 duża szt.

Sos czosnkowy z jogurtem Fanex do podania

Cebula biała 1 szt.

Cebulka prażona Tres Amigos 3 łyżki

Jajka 1 szt.

Mleko 1/3 szkl.

Mąka pszenna 3 łyżki

Sól, pieprz do smaku

Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Cukinię umyj i osusz, następnie przekrój wzdłuż na cztery części i wytnij gniazda. Miąższ zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na duży talerz i oprósz solą – po kilku minutach odciśnij powstałą wodę. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. W misce połącz jajko, mleko oraz mąkę i przyprawy – wymieszaj dokładnie.
  3. Odsączoną cukinię, cebulę oraz prażoną cebulkę przełóż do miski z ciastem i wymieszaj łyżką.
  4. Rozgrzej tłuszcz na patelni, stołową łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Gotowe placuszki podawaj z sosem czosnkowym.

TIP

Do takich placuszków możesz dodać również marchewkę – tę również zetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych składników ciasta. Gorące placuszki będą doskonale smakować z plasterkiem wędzonego łososia lub pstrąga, kilkoma kroplami soku z cytryny i gałązką świeżego koperku !


Sajgonki z kurczakiem i warzywami oraz sosem słodkie chili

Makaron ramen z falafelem i warzywami

Sprawdź inne przepisy

0