Przepisy
Składniki
Cukinia 1 duża szt.
Sos czosnkowy z jogurtem Fanex do podania
Cebula biała 1 szt.
Cebulka prażona Tres Amigos 3 łyżki
Jajka 1 szt.
Mleko 1/3 szkl.
Mąka pszenna 3 łyżki
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Cukinię umyj i osusz, następnie przekrój wzdłuż na cztery części i wytnij gniazda. Miąższ zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na duży talerz i oprósz solą – po kilku minutach odciśnij powstałą wodę. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- W misce połącz jajko, mleko oraz mąkę i przyprawy – wymieszaj dokładnie.
- Odsączoną cukinię, cebulę oraz prażoną cebulkę przełóż do miski z ciastem i wymieszaj łyżką.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni, stołową łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Gotowe placuszki podawaj z sosem czosnkowym.
TIP
Do takich placuszków możesz dodać również marchewkę – tę również zetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych składników ciasta. Gorące placuszki będą doskonale smakować z plasterkiem wędzonego łososia lub pstrąga, kilkoma kroplami soku z cytryny i gałązką świeżego koperku !