Wróć do Przepisów

Quesadilla z kurczakiem

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Tortilla Fanex 4 szt.

Sos Andaluzyjski Fanex 2 łyżki

Salsa Mexicana Fanex 4 łyżki

Uda z kurczaka bez kości 4 szt.

Przyprawa do kurczaka Fusion Spices 1 łyżeczka

Papryka czerwona 1 szt.

Papryka zielona 1 szt.

Cebula biała 1szt.

Czosnek 2 ząbki

Kolendra świeża 1 pęczek

Ser cheddar 50 g

Kmin rzymski mielony 1 łyżeczka

Kolendra mielona 1 łyżeczka

Oliwa z oliwek 4 łyżki

Sól do smaku

 

Sposób przygotowania

  1. Mięso z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem a następnie posmaruj przyprawą do kurczaka wymieszaną z 1 łyżką oliwy. Mięso wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 15-18 minut. Po upieczeniu pokrój w cienkie plastry.
  2. Papryki oraz cebulę pokrój w cienkie paski, czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i przesmaż warzywa, dodaj mięso oraz przyprawy: kmin oraz kolendrę suszoną. Dopraw do smaku.
  3. Farsz zdejmij z ognia. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach a kolendrę pokrój drobno nożem – dodaj na patelnię i wymieszaj razem.
  4. Placki tortilli rozłóż na blacie i posmaruj Sosem Andaluzyjskim. Przygotowany farsz nałóż równomiernie na dwa placki a następnie przykryj je pozostałymi „pustymi” plackami.
  5. Tak przygotowane Quesadillę połóż na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika, zapiekaj przez 5-7 minut. Po zapieczeniu placki pokrój na trójkąty i podawaj z Salsą Mexicana Fanex oraz kwaśną śmietaną.

TIP

Quesadillę możesz przygotować również z wołowiną lub owocami morza.


Warzywne kulki w tempurze z dipem z awokado, chili i kolendrą

Chrupiące nuggetsy z kurczaka z marynatą Mango i Kokos

Sprawdź inne przepisy

0