Przepisy
Składniki
Tortilla Fanex 4 szt.
Sos Andaluzyjski Fanex 2 łyżki
Salsa Mexicana Fanex 4 łyżki
Uda z kurczaka bez kości 4 szt.
Przyprawa do kurczaka Fusion Spices 1 łyżeczka
Papryka czerwona 1 szt.
Papryka zielona 1 szt.
Cebula biała 1szt.
Czosnek 2 ząbki
Kolendra świeża 1 pęczek
Ser cheddar 50 g
Kmin rzymski mielony 1 łyżeczka
Kolendra mielona 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek 4 łyżki
Sól do smaku
Sposób przygotowania
- Mięso z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem a następnie posmaruj przyprawą do kurczaka wymieszaną z 1 łyżką oliwy. Mięso wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 15-18 minut. Po upieczeniu pokrój w cienkie plastry.
- Papryki oraz cebulę pokrój w cienkie paski, czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i przesmaż warzywa, dodaj mięso oraz przyprawy: kmin oraz kolendrę suszoną. Dopraw do smaku.
- Farsz zdejmij z ognia. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach a kolendrę pokrój drobno nożem – dodaj na patelnię i wymieszaj razem.
- Placki tortilli rozłóż na blacie i posmaruj Sosem Andaluzyjskim. Przygotowany farsz nałóż równomiernie na dwa placki a następnie przykryj je pozostałymi „pustymi” plackami.
- Tak przygotowane Quesadillę połóż na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika, zapiekaj przez 5-7 minut. Po zapieczeniu placki pokrój na trójkąty i podawaj z Salsą Mexicana Fanex oraz kwaśną śmietaną.
TIP
Quesadillę możesz przygotować również z wołowiną lub owocami morza.