Wróć do Przepisów

Kanapka z panierowanym serem wędzonym, sosem bekonowym i żurawiną

Czas przygotowania

25 min.

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Ser wędzony 400 g

Bułka 4 szt.

Żurawina Fanex 4 łyżki

Sos o smaku bekonu Fanex 4 łyżki

Cebulka prażona Tres Amigos 4 łyżki

Cebula biała 1 szt.

Mąka 2 łyżki

Jajko 1 szt.

Bułka tarta 6-8 łyżek

Sałata 8 liści

Sposób przygotowania

  1. Ser pokrój na cztery jednakowej grubości „medaliony”, następnie zanurz w roztrzepanym jajku i opanieruj w tartej bułce. Cebulę obierz, pokrój na półcentymetrowej grubości plastry i podziel je. Następnie opanieruj kolejno: w mące, jajku i tartej bułce. Ser i cebulowe krążki usmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju – odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  2. Bułki przekrój na połówki i opiecz na rozgrzanej patelni lub w piekarniku, posmaruj każdą z nich sosem o smaku bekonu Fanex.
  3. Na dolne połówki bułek nałóż porcję prażonej cebulki oraz liść sałaty, usmażony ser, następnie żurawinę, cebulowe krążki oraz ponownie liść sałaty.
  4. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami pieczywa, dociśnij lekko dłonią i podawaj.

TIP

Doskonałym dodatkiem do takiej kanapki będą plastry pieczonego chrupiącego boczku wędzonego.


Coleslaw z czerwonej kapusty z kolendrą

Potrójny burger z wołowiną i karmelizowaną cebulą

Sprawdź inne przepisy

0