Przepisy
Składniki
Kasza jęczmienna 200 g
Sos czosnkowy Fanex 8 łyżek, do podania
Cukinia 1 szt.
Jajka 2 szt.
Mąka 100 g
Proszek do pieczenia ¼ łyżeczki
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Olej do smażenia
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu i wystudź. Cukinię przekrój wzdłuż na 4 części i wytnij gniazda nasienne, następnie zetrzyj miąższ na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię oprósz solą i odstaw na 15 minut, aby „puściła” wodę. Po tym czasie cukinię odciśnij dokładnie.
- Cebulę pokrój w drobna kostkę a czosnek posiekaj. W misce połącz: ugotowana i wystudzona kaszę, odciśniętą cukinię, cebulę, czosnek, jajka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj tak, aby powstało jednolite, zwarte ciasto.
- Nieduże porcje ciasta nakładaj stołową łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Placki smaż z obu stron na złoty kolor, podawaj gorące z sosem czosnkowym Fanex !
TIP
Jeśli w Twoim ogródku rosną zioła, możesz dodać ich listki do placków – np. tymianek lub majeranek.