Wróć do Przepisów

Placki z kaszy jęczmiennej z sosem czosnkowym

Czas przygotowania

45

Ilość porcji

4-6

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Kasza jęczmienna 200 g

Sos czosnkowy Fanex 8 łyżek, do podania

Cukinia 1 szt.

Jajka 2 szt.

Mąka 100 g

Proszek do pieczenia ¼ łyżeczki

Cebula 1 szt.

Czosnek 2 ząbki

Olej do smażenia

Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu i wystudź. Cukinię przekrój wzdłuż na 4 części i wytnij gniazda nasienne, następnie zetrzyj miąższ na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię oprósz solą i odstaw na 15 minut, aby „puściła” wodę. Po tym czasie cukinię odciśnij dokładnie.
  2. Cebulę pokrój w drobna kostkę a czosnek posiekaj. W misce połącz: ugotowana i wystudzona kaszę, odciśniętą cukinię, cebulę, czosnek, jajka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj tak, aby powstało jednolite, zwarte ciasto.
  3. Nieduże porcje ciasta nakładaj stołową łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Placki smaż z obu stron na złoty kolor, podawaj gorące z sosem czosnkowym Fanex !

TIP

Jeśli w Twoim ogródku rosną zioła, możesz dodać ich listki do placków – np. tymianek lub majeranek.


Wrapy z szynką i sosem serowym chili

Frittata z warzywami i sosem bazyliowym

Sprawdź inne przepisy

0