Wróć do Przepisów

Frittata z warzywami i sosem bazyliowym

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Jajka 4-5 szt.

Sos Bazyliowy Fanex 2 łyżki

Mleko 2 łyżki

Pomidorki cherry 4 szt.

Cukinia ¼ szt.

Oliwki czarne i zielone po 6-8 szt.

Ser Mozzarella 50 g

Liście świeżej bazylii kilka szt.

Oregano suszone Fusion Spices ½ łyżeczki

Czosnek 1 ząbek

Sól, pieprz do smaku

Oliwa 2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C. Jajka roztrzep dokładnie w miseczce z mlekiem, dodaj sól oraz suszone oregano.
  2. Pomidorki pokrój na połówki, cukinię w plasterki, czosnek posiekaj a ser porwij lub pokrój na małe kawałki. Niedużą patelnię (z metalową lub drewnianą rączką) rozgrzej i posmaruj oliwą – przesmaż czosnek oraz cukinię.
  3. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj pozostałe składniki – pomidorki oraz oliwki i zalej jajeczną masą. Następnie posyp równomiernie serem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 5-8 minut, do momentu gdy frittata zarumieni się a jajka całkowicie zetną się. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, posyp listkami bazylii i podawaj – z sosem bazyliowym…

 

TIP

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do frittaty pokrojoną papryczkę chilli.


Placki z kaszy jęczmiennej z sosem czosnkowym

Marmurkowe jajka z majonezem

Sprawdź inne przepisy

0