Przepisy
Składniki
Jajka 4-5 szt.
Sos Bazyliowy Fanex 2 łyżki
Mleko 2 łyżki
Pomidorki cherry 4 szt.
Cukinia ¼ szt.
Oliwki czarne i zielone po 6-8 szt.
Ser Mozzarella 50 g
Liście świeżej bazylii kilka szt.
Oregano suszone Fusion Spices ½ łyżeczki
Czosnek 1 ząbek
Sól, pieprz do smaku
Oliwa 2 łyżki
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C. Jajka roztrzep dokładnie w miseczce z mlekiem, dodaj sól oraz suszone oregano.
- Pomidorki pokrój na połówki, cukinię w plasterki, czosnek posiekaj a ser porwij lub pokrój na małe kawałki. Niedużą patelnię (z metalową lub drewnianą rączką) rozgrzej i posmaruj oliwą – przesmaż czosnek oraz cukinię.
- Patelnię zdejmij z ognia, dodaj pozostałe składniki – pomidorki oraz oliwki i zalej jajeczną masą. Następnie posyp równomiernie serem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 5-8 minut, do momentu gdy frittata zarumieni się a jajka całkowicie zetną się. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, posyp listkami bazylii i podawaj – z sosem bazyliowym…
TIP
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do frittaty pokrojoną papryczkę chilli.