Wróć do Przepisów

Wegański

Pieczone ziemniaki z kurkami i rozmarynem

Czas przygotowania

45 min +10 min

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Duże ziemniaki 4 szt.

Sos czosnkowy z jogurtem Fanex 4 łyżki

Kurki świeże 100g

Cebula biała 1 szt.

Rozmaryn świeży 1 gałązka

Dymka ½ pęczka

Sól, pieprz do smaku

Papryka słodka wędzona w proszku 1 łyżeczka

Masło 1 łyżka

Olej 2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki umyj dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie posmaruj olejem – posyp solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Ziemniaki wstaw do nagrzanego do 180 st., C piekarnika i piecz przez ok. 45 minut.
  2. Kurki oczyść, cebulę pokrój w drobną kostkę, igły rozmarynu posiekaj. Dymkę również pokrój drobno. Na patelni rozpuść masło, przesmaż cebulę, następnie dodaj kurki i smaż 3-4 minuty. Pod koniec dodaj białą część dymki oraz rozmaryn, dopraw solą i pieprzem.
  3. Upieczone, gorące ziemniaki natnij wzdłuż i rozchyl. Do środka nałóż sos czosnkowy Fanex oraz przygotowane kurki, wierzch posyp szczypiorem. Ziemniaki podawaj od razu po upieczeniu.

TIP

Takie ziemniaki będą jeszcze smaczniejsze, gdy upieczesz je w ognisku – a zamiast kurek możesz przygotować je z innymi dodatkami, np. z wędzonym łososiem.


Hot-dog z sosem czosnkowym i posypką z wędzonego boczku i cebulki

Kanapka z kotletem mielonym i majonezowym sosem z musztardą

Sprawdź inne przepisy

0