Wróć do Przepisów

Kanapka z kotletem mielonym i majonezowym sosem z musztardą

Czas przygotowania

10 min

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Kotlety mielone, np. wieprzowo-wołowe – jak najbardziej z obiadu 😊 4 szt.

Bułka, np. kajzerka 4 szt.

Majonez dekoracyjny Fanex 6 łyżek

Musztarda a la Dijon Fanex 2 łyżki

Musztarda francuska Fanex 1 łyżka

Ogórek konserwowy 1 szt.

Natka pietruszki ½ p.

Sałata zielona 4 liście

Cebula czerwona 2 szt.

Ocet jabłkowy 4 łyżki

Sól, pieprz, cukier do smaku

Ziele angielskie 3-4 szt.

Liść laurowy 2 szt.

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj marynowaną cebulę: w niedużym rondlu zagotuj 100ml wody, dodaj ocet jabłkowy, liść laurowy, ziele angielskie a także sól i cukier. Cebulę pokrój w cienkie plastry i włóż do gorącej marynaty – odstaw do wystudzenia (oczywiście możesz zrobić to dzień wcześniej).
  2. Ogórka pokrój w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekaj. Przygotuj sos do kanapki: w misce połącz majonez dekoracyjny oraz oba rodzaje musztardy, dodaj pokrojonego ogórka, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku – całość wymieszaj i wstaw do lodówki.
  3. Bułki przekrój na połówki i opiecz na rozgrzanej patelni, kotlety usmaż (lub podgrzej, jeśli są już gotowe). Dolne połówki pieczywa posmaruj przygotowanym sosem, nałóż następnie liście sałaty oraz kotlety.
  4. Marynowaną czerwoną cebulę odsącz i nałóż po określonej porcji na mięso. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij lekko dłonią i podawaj.

TIP

Doskonałym dodatkiem do takiej kanapki będzie również marynowana papryka, czy też marynowane pieczarki. A liście zwykłej sałaty możesz zastąpić rukolą.


Pieczone ziemniaki z kurkami i rozmarynem

Crispy chicken burger

Sprawdź inne przepisy

0