Przepisy
Składniki
Kotlety mielone, np. wieprzowo-wołowe – jak najbardziej z obiadu 😊 4 szt.
Bułka, np. kajzerka 4 szt.
Majonez dekoracyjny Fanex 6 łyżek
Musztarda a la Dijon Fanex 2 łyżki
Musztarda francuska Fanex 1 łyżka
Ogórek konserwowy 1 szt.
Natka pietruszki ½ p.
Sałata zielona 4 liście
Cebula czerwona 2 szt.
Ocet jabłkowy 4 łyżki
Sól, pieprz, cukier do smaku
Ziele angielskie 3-4 szt.
Liść laurowy 2 szt.
Sposób przygotowania
- Przygotuj marynowaną cebulę: w niedużym rondlu zagotuj 100ml wody, dodaj ocet jabłkowy, liść laurowy, ziele angielskie a także sól i cukier. Cebulę pokrój w cienkie plastry i włóż do gorącej marynaty – odstaw do wystudzenia (oczywiście możesz zrobić to dzień wcześniej).
- Ogórka pokrój w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekaj. Przygotuj sos do kanapki: w misce połącz majonez dekoracyjny oraz oba rodzaje musztardy, dodaj pokrojonego ogórka, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku – całość wymieszaj i wstaw do lodówki.
- Bułki przekrój na połówki i opiecz na rozgrzanej patelni, kotlety usmaż (lub podgrzej, jeśli są już gotowe). Dolne połówki pieczywa posmaruj przygotowanym sosem, nałóż następnie liście sałaty oraz kotlety.
- Marynowaną czerwoną cebulę odsącz i nałóż po określonej porcji na mięso. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij lekko dłonią i podawaj.
TIP
Doskonałym dodatkiem do takiej kanapki będzie również marynowana papryka, czy też marynowane pieczarki. A liście zwykłej sałaty możesz zastąpić rukolą.