Wróć do Przepisów

Pieczone ziemniaki z chrupiącym boczkiem i sosem czosnkowym

Czas przygotowania

45 min

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Duże ziemniaki 4 szt.

Sos czosnkowy Fanex 4 łyżki

Boczek wędzony w plastrach 6 szt.

Cebulka prażona Tres Amigos 4 łyżki

Sól, pieprz do smaku

Papryka słodka wędzona w proszku 1 łyżeczka

Olej 2 łyżki

Świeże zioła do dekoracji, natka pietruszki lub rozmaryn

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki umyj dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie posmaruj olejem – posyp solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Ziemniaki wstaw do nagrzanego do 180 st., C piekarnika i piecz przez ok. 45 minut.
  2. Plastry boczku rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 10-12 minut. Po upieczeniu boczek odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku a następnie pokrusz go.
  3. Upieczone, gorące ziemniaki natnij „na krzyż” i rozchyl. Do środka nałóż sos czosnkowy Fanex oraz pokruszony boczek i prażoną cebulkę. Ziemniaki udekoruj listkami ziół i podawaj.

TIP

Takie ziemniaki będą jeszcze smaczniejsze, gdy upieczesz je w ognisku.


Pieczone klopsiki z mozzarellą i sosem BBQ

Pieczone ziemniaki po włosku

Sprawdź inne przepisy

0