Przepisy
Składniki
Duże ziemniaki 4 szt.
Sos czosnkowy Fanex 4 łyżki
Boczek wędzony w plastrach 6 szt.
Cebulka prażona Tres Amigos 4 łyżki
Sól, pieprz do smaku
Papryka słodka wędzona w proszku 1 łyżeczka
Olej 2 łyżki
Świeże zioła do dekoracji, natka pietruszki lub rozmaryn
Sposób przygotowania
- Ziemniaki umyj dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie posmaruj olejem – posyp solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Ziemniaki wstaw do nagrzanego do 180 st., C piekarnika i piecz przez ok. 45 minut.
- Plastry boczku rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 10-12 minut. Po upieczeniu boczek odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku a następnie pokrusz go.
- Upieczone, gorące ziemniaki natnij „na krzyż” i rozchyl. Do środka nałóż sos czosnkowy Fanex oraz pokruszony boczek i prażoną cebulkę. Ziemniaki udekoruj listkami ziół i podawaj.
TIP
Takie ziemniaki będą jeszcze smaczniejsze, gdy upieczesz je w ognisku.