Przepisy
Składniki
Duże ziemniaki 4 szt.
Sos 1000 wysp Fanex 4 łyżki
Oliwki zielone krojone La Pedriza 1 łyżka
Oliwki czarne krojone La Pedriza 1 łyżka
Pomidory suszone krojone 2 łyżki
Papryka czerwona ¼ szt.
Cukinia ¼ szt.
Cebula biała 1 mała szt.
Mozzarella tarta 4 łyżki (opcjonalnie)
Papryka słodka wędzona w proszku 1 łyżeczka
Sól, pieprz do smaku
Olej 2 łyżki
Liście bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
- Ziemniaki umyj dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie posmaruj olejem – posyp solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Ziemniaki wstaw do nagrzanego do 180 st., C piekarnika i piecz przez ok. 45 minut.
- W tym czasie paprykę, cukinię oraz cebulę pokrój w kostkę 0,5×0,5 cm. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, przesmaż pokrojone warzywa (3 minuty) a następnie dodaj oliwki oraz suszone pomidory – całość dopraw do smaku i wymieszaj.
- Upieczone, gorące ziemniaki natnij ostrym nożem „na krzyż” i rozchyl. Do środka nałóż sos 1000 wysp Fanex oraz przygotowany farsz. Ziemniaki udekoruj listkami ziół i podawaj.
TIP
Takie ziemniaki będą jeszcze smaczniejsze, gdy upieczesz je w ognisku. Wierzch przygotowanych ziemniaków możesz posypać dodatkowo startą mozzarellą i zapiec.