Przepisy
Składniki
Mięso wołowe mielone 500g
Sos Barbecue Fanex ½ szkl.
Mozzarella lub cheddar w kawałku 100g
Cebula biała 1 mała szt.
Papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
Papryka słodka wędzona w proszku 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony 1 łyżeczka
Czosnek granulowany 1 łyżeczka
Chilli w proszku ½ łyżeczki
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Ser pokrój w kostkę 1×1 cm, cebulę pokrój w drobną kosteczkę. W misce połącz: mielone mięso, cebulę oraz wszystkie przyprawy – całość wyrób na jednolitą masę.
- Wyrobioną masę podziel na 20 jednakowej wielkości kawałków, następnie w każdy z nich „wciśnij” kosteczkę sera i uformuj zwilżonymi dłońmi niewielkie klopsiki. Te układaj na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
- Blachę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, klopsiki piecz ok. 8-10 minut. Po tym czasie blachę wyjmij z piekarnika, klopsiki posmaruj sosem Barbecue Fanex i ponownie w staw do piekarnika – zapiekaj 2-3 minuty. Gotowe klopsiki podawaj z frytkami i chrupiącą sałatą.
TIP
Choć w tych klopsikach jest i papryka chili, to oczywiście możesz z niej zrezygnować a wtedy będzie to bardzo dobra propozycja na obiad dla dzieci. Wołowinę natomiast zdecydowanie możesz zastąpić mięsem z kurczaka.