Przepisy
Składniki
- ciasto na pizzę [ok. 700 g]
- salsa mexicana Fanex [1 szkl.],
- sos serowy Fanex do podania,
- mięso wołowe mielone [500 g],
- koncentrat pomidorowy [2 łyżki],
- ser mimolette [150-180 g],
- fasola czerwona w puszce [150 g],
- kukurydza w puszce [150 g],
- cebula biała [1 szt.],
- czosnek [2 ząbki],
- olej [3 łyżki],
- jajko [1 szt.],
- sezam [1 łyżka],
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Ciasto podziel na 12 jednakowej wielkości kawałków, następnie uformuj z nich kulki. Przygotuj formę do pieczenia muffin’ek, oprósz lekko mąką i włóż do każdego wgłębienia porcję ciasta – odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formę wstaw do nagrzanego do 220oC piekarnika i piecz 10-12 min. Po upieczeniu bułki wystudź, przekrój na połówki i opiecz na patelni.
- Cebulę oraz odsączoną papryczkę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Fasolę oraz kukurydzę odsącz na sicie. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach a jajko roztrzep widelcem w miseczce.
- W niedużym garnku rozgrzej olej, przesmaż czosnek oraz cebulę; następnie dodaj mięso i smaż do momentu zbrązowienia mieszając co chwilę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, smaż 3 minuty, dodaj salsę mexicana Fanex i zagotuj. Po tym czasie do mięsa dodaj odsączoną fasolę oraz kukurydzę i ponownie zagotuj – sos dopraw do smaku.
- W blasze do pieczenia rozłóż dolne połówki upieczonych bułek, następnie na każdą z nich nałóż porcję mięsnego sosu i posyp równomiernie startym serem. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, posmaruj jajkiem i posyp sezamem.
- Blachę wstaw do nagrzanego do 200oC piekarnika i zapiekaj do momentu zrumienienia. Gotowe kanapki podawaj z sosem serowym Fanex.
Odkryj również: chrupiącą kanapkę z New Yorker’ami i sosem amerykańskim.
TIP
Jeśli chcesz zaostrzyć smak kanapek, do mięsnego sosu dodaj jeszcze pokrojoną papryczkę jalapeno.