Wróć do Przepisów

Kanapki z chili con carne

Czas przygotowania

30 min.

Ilość porcji

4-6

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Ciasto na pizzę, ok 700g

Salsa mexicana Fanex 1 szkl.

Sos serowy Fanex do podania

Mięso wołowe mielone 500g

Koncentrat pomidorowy Tres Amigos 2 łyżki

Ser Mimolette 150-180g

Fasola czerwona w puszce 150g

Kukurydza w puszce 150g

Cebula biała 1 szt.

Czosnek 2 ząbki

Olej 3 łyżki

Jajko 1 szt.

Sezam 1 łyżka

Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Ciasto podziel na 12 jednakowej wielkości kawałków, następnie uformuj z nich kulki. Przygotuj formę do pieczenia muffin’ek, oprósz lekko mąką i włóż do każdego wgłębienia porcję ciasta – odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formę wstaw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika i piecz 10-12 min. Po upieczeniu bułki wystudź, przekrój na połówki i opiecz na patelni.
  2. Cebulę oraz odsączoną papryczkę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Fasolę oraz kukurydzę odsącz na sicie. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach a jajko roztrzep widelcem w miseczce.
  3. W niedużym garnku rozgrzej olej, przesmaż czosnek oraz cebulę; następnie dodaj mięso i smaż do momentu zbrązowienia mieszając co chwilę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, smaż 3 minuty, dodaj Salsę mexicana Fanex i zagotuj. Po tym czasie do mięsa dodaj odsączoną fasolę oraz kukurydzę i ponownie zagotuj – sos dopraw do smaku.
  4. W blasze do pieczenia rozłóż dolne połówki upieczonych bułek, następnie na każdą z nich nałóż porcję mięsnego sosu i posyp równomiernie startym serem. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, posmaruj jajkiem i posyp sezamem.
  5. Blachę wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekaj do momentu zrumienienia. Gotowe kanapki podawaj z sosem serowym Fanex

TIP

Jeśli chcesz zaostrzyć smak kanapek, do mięsnego sosu dodaj jeszcze pokrojoną papryczkę jalapeno.

 


Pieczone ziemniaki po włosku

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli

Sprawdź inne przepisy

0