Wróć do Przepisów

Pieczone pałki z kurczaka w sosie meksykańskim

Czas przygotowania

60

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Pałki z kurczaka 8 szt.

Salsa Mexicana Fanex 6 łyżek + do podania

Wędzona słodka papryka w proszku 1 łyżeczka

Miód 2 łyżki

Przyprawa do kurczaka 1 łyżka

Sposób przygotowania

  1. Pałki z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym nożem natnij skórę dookoła kostki i oczyść je – końcówki owiń aluminiową folią.
  2. Mięso posyp przyprawą do kurczaka i odstaw na 15 minut. Po tym czasie pałki wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 45 minut.
  3. Salsę Mexicana Fanex połącz z papryką wędzoną oraz miodem i wymieszaj. Upieczone pałki wyjmij z piekarnika i posmaruj dokładnie przygotowanym sosem – ponownie wstaw do piekarnika i zapiekaj jeszcze przez 5-8 minut, do momentu zrumienienia. Gotowe pałki podawaj z ryżem lub chrupiącym pieczywem.

TIP

Jeśli lubisz ostre smaki, do sosu dodaj pokrojoną drobno papryczkę jalapeno. Świeża kolendra również będzie doskonałym dodatkiem do takiego sosu.


Burger wołowy z chrupiącą cebulką i sosem serowym

Grillowana kiełbaska z sosem BBQ i młotkowanym pieprzem

Sprawdź inne przepisy

0