Przepisy
Składniki
Pałki z kurczaka 8 szt.
Salsa Mexicana Fanex 6 łyżek + do podania
Wędzona słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
Miód 2 łyżki
Przyprawa do kurczaka 1 łyżka
Sposób przygotowania
- Pałki z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym nożem natnij skórę dookoła kostki i oczyść je – końcówki owiń aluminiową folią.
- Mięso posyp przyprawą do kurczaka i odstaw na 15 minut. Po tym czasie pałki wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 45 minut.
- Salsę Mexicana Fanex połącz z papryką wędzoną oraz miodem i wymieszaj. Upieczone pałki wyjmij z piekarnika i posmaruj dokładnie przygotowanym sosem – ponownie wstaw do piekarnika i zapiekaj jeszcze przez 5-8 minut, do momentu zrumienienia. Gotowe pałki podawaj z ryżem lub chrupiącym pieczywem.
TIP
Jeśli lubisz ostre smaki, do sosu dodaj pokrojoną drobno papryczkę jalapeno. Świeża kolendra również będzie doskonałym dodatkiem do takiego sosu.