Wróć do Przepisów

Burger wołowy z chrupiącą cebulką i sosem serowym

Czas przygotowania

30 min

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Mięso wołowe, np. z udźca 350g
Boczek wędzony w kawałku 50g
Cebulka prażona Tres Amigos 4 łyżki
Ulubiona bułka do burgerów 4 szt.
Sos serowy chilli Fanex 8 łyżek
Ser żółty 4 plastry
Sałata 8 liści
Kolendra świeża ½ pęczka
Pomidory 2 szt.
Papryka słodka wędzona w proszku 1 łyżka
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Mięso przepuść przez maszynkę do mielenia wraz z kawałkiem wędzonego boczku, następnie dodaj sól, pieprz oraz wędzoną paprykę – całość wyrób na jednolita masę. Po tym czasie mięso podziel na cztery jednakowej wielkości porcje i uformuj burgery.
2. Bułki przekrój na połówki i opiecz na rozgrzanym grillu, następnie każdą połówkę posmaruj sosem serowym chilli Fanex. Pomidory pokrój w plastry.
3. Uformowane kotlety usmaż na rozgrzanym grillu, po 4-5 minut z każdej strony (w zależności, jak bardzo wysmażone mięso lubisz). Na minutę przed końcem smażenia na każdy kotlet połóż plaster sera i pozwól, aby ten rozpuścił się.
4. Na dolne połówki bułek nałóż po łyżce prażonej cebulki, następnie połóż liście sałaty, świeżą kolendrę oraz plastry pomidora. Teraz połóż usmażone mięso.
5. Na koniec kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij lekko dłonią i od razu podawaj.

TIP

Takie burgery możesz przygotować również z innego rodzaju mięsa, np. z indyka.


Podwójny burger wołowy z sosem amerykańskim

Pieczone pałki z kurczaka w sosie meksykańskim

Sprawdź inne przepisy

0