Pieczone klopsiki z cheddarem, jalapeno i sosem BBQ

Ilość porcji 3-4

Czas przygotowania 25 min.

 

Składniki:

Mięso mielone z nogi kurczaka 500g

Sos Barbecue Fanex 3 łyżki

Przyprawa do kurczaka Fusion Spices 2 łyżki

Cheddar tarty (może być żółty ser lub mozzarella) 6 łyżek

Jalapeno 2 łyżki

Cebula prażona Tres Amigos 4 łyżki

Kwaśna śmietana 2 łyżki

Natka pietruszki ½  pęczka

 

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz: mięso mielone z nogi kurczaka, tarty ser, prażoną cebulkę, pokrojoną drobno papryczkę jalapeno oraz posiekaną natkę pietruszki – dodaj Przyprawę do kurczaka i wyrób na gładką, jednolitą masę.
  2. Piekarnik nagrzej do 190 st. C a blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Z mięsnej masy formuj nieduże klopsiki wielkości włoskiego orzecha i układaj na blasze – aby mięso nie kleiło się do dłoni, zwilżaj je co chwilę wodą.
  3. Blachę z klopsikami wstaw do piekarnika i piecz ok. 8-10 minut. Gorące klopsiki wyłóż na talerz, polej sosem BBQ Fanex oraz kwaśną śmietaną i posyp listkami natki pietruszki.

 

TIP Takie klopsiki to idealna propozycja również na grilla – do tego użyj na grillu żeliwnej płyty !


Fanex