Przepisy
Składniki
Mięso mielone z nogi kurczaka 500g
Sos Barbecue Fanex 3 łyżki
Przyprawa do kurczaka Fusion Spices 2 łyżki
Cheddar tarty (może być żółty ser lub mozzarella) 6 łyżek
Jalapeno 2 łyżki
Cebula prażona Tres Amigos 4 łyżki
Kwaśna śmietana 2 łyżki
Natka pietruszki ½ pęczka
Sposób przygotowania
- W misce połącz: mięso mielone z nogi kurczaka, tarty ser, prażoną cebulkę, pokrojoną drobno papryczkę jalapeno oraz posiekaną natkę pietruszki – dodaj Przyprawę do kurczaka i wyrób na gładką, jednolitą masę.
- Piekarnik nagrzej do 190 st. C a blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Z mięsnej masy formuj nieduże klopsiki wielkości włoskiego orzecha i układaj na blasze – aby mięso nie kleiło się do dłoni, zwilżaj je co chwilę wodą.
- Blachę z klopsikami wstaw do piekarnika i piecz ok. 8-10 minut. Gorące klopsiki wyłóż na talerz, polej sosem BBQ Fanex oraz kwaśną śmietaną i posyp listkami natki pietruszki.
TIP
Takie klopsiki to idealna propozycja również na grilla – do tego użyj na grillu żeliwnej płyty !