Wróć do Przepisów

Makaron soba z klopsikami i sosem Teriyaki

Czas przygotowania

35

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Makaron soba gryczany lub pszenny 200g
Sos Teriyaki Fanex 80g
Sos Mango Jalapeno Fanex 80g
Mięso mielone wołowo-wieprzowe 300g
Brokuły świeże 100g
Papryczka chilli ¼ szt.
Sezam biały 1 łyżeczka
Sok z ½ limonki
Olej sezamowy 2 łyżki
Sos sojowy jasny 3 łyżki
Świeża kolendra kilka listków

Sposób przygotowania

1. Mięso mielone połącz w misce z olejem sezamowym oraz sosem sojowym a następnie wyrób całość na jednolitą masę. Z powstałej masy, zwilżonymi dłońmi, uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane klopsiki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 10 minut.

 

2. Makaron ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Brokuły podziel na małe różyczki i sparz krótko we wrzącej lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Chilli pokrój w cienki plasterki a sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni na zloty kolor.

 

3. W rondlu połącz Sos Teriyaki oraz Sos Mango Jalapeno Fanex i sok wyciśnięty z limonki, całość wymieszaj i zagotuj. Do sosu dodaj upieczone klopsiki, brokuły i chilli.

 

4. Na talerze wyłóż ugotowany makaron soba, dodaj klopsiki i brokuły. Danie polej przygotowanym sosem, udekoruj listkami świeżej kolendry, posyp uprażonym sezamem i podawaj.

TIP

Do przygotowania klopsików możesz użyć mięsa drobiowego, np. z kurczaka, czy tez z indyka.


Makaron ramen z warzywami i tofu

Pad Thai z kurczakiem

Sprawdź inne przepisy

0