Przepisy
Składniki
Makaron soba gryczany lub pszenny 200g
Sos Teriyaki Fanex 80g
Sos Mango Jalapeno Fanex 80g
Mięso mielone wołowo-wieprzowe 300g
Brokuły świeże 100g
Papryczka chilli ¼ szt.
Sezam biały 1 łyżeczka
Sok z ½ limonki
Olej sezamowy 2 łyżki
Sos sojowy jasny 3 łyżki
Świeża kolendra kilka listków
Sposób przygotowania
1. Mięso mielone połącz w misce z olejem sezamowym oraz sosem sojowym a następnie wyrób całość na jednolitą masę. Z powstałej masy, zwilżonymi dłońmi, uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane klopsiki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 10 minut.
2. Makaron ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Brokuły podziel na małe różyczki i sparz krótko we wrzącej lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Chilli pokrój w cienki plasterki a sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni na zloty kolor.
3. W rondlu połącz Sos Teriyaki oraz Sos Mango Jalapeno Fanex i sok wyciśnięty z limonki, całość wymieszaj i zagotuj. Do sosu dodaj upieczone klopsiki, brokuły i chilli.
4. Na talerze wyłóż ugotowany makaron soba, dodaj klopsiki i brokuły. Danie polej przygotowanym sosem, udekoruj listkami świeżej kolendry, posyp uprażonym sezamem i podawaj.
TIP
Do przygotowania klopsików możesz użyć mięsa drobiowego, np. z kurczaka, czy tez z indyka.