Mus z gorzkiej czekolady z wiśniami

Mus z gorzkiej czekolady z wiśniami - Fanex

Liczba porcji: 4.
Czas przygotowania: 35 min.

Mus z gorzkiej czekolady – składniki:

  • gorzka czekolada [100 g],
  • wiśnie w żelu Fanex [4 łyżeczki],
  • jajka [3 szt.],
  • masło [50 g],
  • cukier [2 łyżki],
  • migdały w płatkach [1 łyżka],
  • świeża mięta do dekoracji.

Mus z gorzkiej czekolady z wiśniami – sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i przełóż do niedużej miski. Dodaj masło i rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj.
  2. Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem na puszysta masę. Białka natomiast ubij oddzielnie na sztywna pianę.
  3. Do rozpuszczonej czekolady dodaj ubite żółtka i wymieszaj dokładnie.
  4. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie połącz z czekoladową masą. Mus wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie przełóż do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyszprycuj do naczynek.
  5. Migdały upal na suchej, czystej patelni na złoty kolor. Gotowy mus czekoladowy posyp migdałami i udekoruj listkami świeżej mięty. Podawaj z wiśniami, mniaaam…

TIP! Jeśli nie masz cukierniczego worka do szprycowania, mus możesz od razu po przygotowaniu nałożyć do naczynek.

Odkryj także: przepis na fondant czekoladowy z malinami.


Fanex