Przepisy
Składniki
Tortilla pszenna Tres Amigos 25 cm 4 szt.
Papryczka jalapeno w zalewie Tres Amigos 2 łyżki
Pierś z kurczaka 1 duża szt.
Papryka czerwona 1 szt.
Papryka zielona 1 szt.
Cebula czerwona 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Cheddar starty 80 g
Oliwa z oliwek 5 łyżek
Kmin rzymski 1 łyżeczka
Kolendra świeża ½ p.
Sól do smaku
Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem, przekrój wzdłuż na pół a następnie pokrój w cienkie paseczki.
- Papryki oraz cebulę pokrój w cienkie paski. Mięso przełóż do miski, dodaj oliwę, posiekany drobno czosnek, kmin rzymski, sól i wymieszaj.
- Rozgrzej dużą patelnię, natłuść i przesmaż zamarynowane mięso, następnie dodaj pokrojone warzywa, papryczki jalapeno i smaż razem 5 minut. Dopraw do smaku, dodaj pokrojoną kolendrę i zdejmij z ognia.
- Przygotowany farsz nałóż na placki tortilli i zwiń. Zwinięte tortille ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze do pieczenia, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika – zapiekaj przez ok. 5 minut, do momentu zarumienienia. Gotowe fajitas podawaj z sosem meksykańskim Fanex i kwaśną śmietaną.
TIP
Zamiast kurczaka możesz użyć innego rodzaju mięsa, np. wołowiny. A jeśli chciałbyś przygotować takie danie bez mięsa, dodaj zamiast niego fasolę z puszki oraz kukurydzę.