Przepisy
Składniki
Mięso wieprzowe, np. karkówka 2 steki
Sos meksykański Fanex 5 łyżek
Papryka czerwona 1 szt.
Cebula czerwona 1 szt.
Pieczarki 4 szt.
Papryka jalapeno w zalewie Tres Amigos 1 łyżka
Oliwa 2-3 łyżki
Bułka, np. kajzerka 2 szt.
Ser cheddar tarty 8 łyżek
Nachos’y serowe Tres Amigos 2 porcje
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Paprykę oraz cebulę pokrój w cienkie paski, pieczarki w ósemki. Mięso osusz papierowym ręcznikiem i również pokrój w paski.
- Bułki przekrój na połówki. Na niedużej rozgrzanej patelni kładź po 2 łyżki startego cheddar’a rozprowadzając go łyżką do średnicy bułki a następnie połóż na porcji topiącego się sera połówkę pieczywa i opiekaj 2-3 minuty, do momentu, gdy ser zarumieni się – postępuj tak samo z każdą bułką.
- Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojone mięso – oprósz solą i pieprzem, następnie dodaj pieczarki, paprykę oraz cebulę i smaż 3 minuty razem. Dodaj sos meksykański Fanex oraz paprykę jalapeno i zagotuj – patelnię zdejmij z ognia.
- Przygotowany farsz nałóż na dolne połówki bułek a następnie przykryj pozostałymi połówkami pieczywa, kanapki dociśnij lekko dłonią i od razu podawaj – oczywiście z chrupiącymi nachos’ami !
TIP
Choć nie każdy jest zwolennikiem świeżej kolendry, to ta kanapka z pewnością doskonale skomponuje się z tym często niedocenianym ziołem. Drobno pokrojoną kolendrę dodaj na sam koniec do mięsno-warzywnego farszu i wymieszaj a jej smak z pewnością Ciebie do siebie przekona !