Wróć do Przepisów

Meksykańska kanapka z chili con carne i sosem serowym

Czas przygotowania

60

Ilość porcji

2

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • bułka do hot doga [2 szt.],
  • mięso mielone wołowe [200 g],
  • sos serowy Fanex do podania [2-3 łyżki],
  • koncentrat pomidorowy [2 łyżki],
  • bulion [1500 ml],
  • fasola czerwona z puszki [2 łyżki],
  • kukurydza z puszki [2 łyżki],
  • cebula [1-2 szt.],
  • czosnek [1 ząbek],
  • kmin rzymski [1 łyżeczka],
  • sałata lodowa [3 liście],
  • pomidor [1 szt.],
  • cebula czerwona [½ szt.],
  • oliwa [2 łyżki].

Sposób przygotowania

Meksykańska kanapka z chili con carne i sosem serowym – przepis krok po kroku:

 

  1. Przygotuj mięsny sos: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj i przesmaż w garnku na oliwie. Dodaj mięso mielone i smaż do momentu, gdy woda odparuje a mięso nabierze lekko brązowego koloru. Następnie dodaj kmin rzymski oraz koncentrat pomidorowy i smaż razem mieszając cały czas. Po tym czasie wlej bulion, zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut – w razie potrzeby w trakcie gotowania dolej odrobinę bulionu. Pod koniec gotowania dodaj do mięsa fasolę oraz kukurydzę i wymieszaj – gotowy sos powinien mieć dość gęstą konsystencję.
  2. Bułki opiecz na grillowej patelni lub w piekarniku a następnie przekrój wzdłuż nie docinając do końca. Rozchyl je i nałóż pokrojoną w paski sałatę, gorące chili con carne i polej serowym sosem Fanex. Na wierzch nałóż pomidory oraz czerwoną cebulę pokrojone w drobną kostkę i podawaj.


 
Wypróbuj także: przepis na chrupiącą mega kanapkę z kurczakiem i sosem jalapeno.

TIP


Złociste stripsy z frytkami, chrupiącym boczkiem i sosem jalapeno

Sałatka a la grecka z tuńczykiem

Sprawdź inne przepisy

0