Przepisy
Składniki
- bułka do hot doga [2 szt.],
- mięso mielone wołowe [200 g],
- sos serowy Fanex do podania [2-3 łyżki],
- koncentrat pomidorowy [2 łyżki],
- bulion [1500 ml],
- fasola czerwona z puszki [2 łyżki],
- kukurydza z puszki [2 łyżki],
- cebula [1-2 szt.],
- czosnek [1 ząbek],
- kmin rzymski [1 łyżeczka],
- sałata lodowa [3 liście],
- pomidor [1 szt.],
- cebula czerwona [½ szt.],
- oliwa [2 łyżki].
Sposób przygotowania
Meksykańska kanapka z chili con carne i sosem serowym – przepis krok po kroku:
- Przygotuj mięsny sos: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj i przesmaż w garnku na oliwie. Dodaj mięso mielone i smaż do momentu, gdy woda odparuje a mięso nabierze lekko brązowego koloru. Następnie dodaj kmin rzymski oraz koncentrat pomidorowy i smaż razem mieszając cały czas. Po tym czasie wlej bulion, zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut – w razie potrzeby w trakcie gotowania dolej odrobinę bulionu. Pod koniec gotowania dodaj do mięsa fasolę oraz kukurydzę i wymieszaj – gotowy sos powinien mieć dość gęstą konsystencję.
- Bułki opiecz na grillowej patelni lub w piekarniku a następnie przekrój wzdłuż nie docinając do końca. Rozchyl je i nałóż pokrojoną w paski sałatę, gorące chili con carne i polej serowym sosem Fanex. Na wierzch nałóż pomidory oraz czerwoną cebulę pokrojone w drobną kostkę i podawaj.
Wypróbuj także: przepis na chrupiącą mega kanapkę z kurczakiem i sosem jalapeno.