Przepisy
Składniki
Ugotowane i utłuczone ziemniaki 200 g
Sos Czosnkowy Fanex do podania
Ugotowane na twardo jajko 1 szt.
Suszone pomidory w oleju 4 szt.
Rukola 1 garstka
Cebula prażona Tres Amigos 2-3 łyżki
Starty ser cheddar 4 łyżki
Pestki słonecznika 2 łyżki
Pieprz czarny szczypta
Do panierowania:
Jajko 1 szt.
Bułka tarta 4 łyżki
Olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni, pomidory, jajko oraz rukolę pokrój drobno.
- W misce połącz wszystkie składniki, dopraw do smaku i wyrób na jednolitą masę.
- Z powstałej masy uformuj nieduże krokieciki a następnie panieruj kolejno w roztrzepanym jajku i tartej bułce, lekko dociśnij dłonią.
- Na patelni lub w niedużym rondlu rozgrzej olej, następnie wkładaj ostrożnie przygotowane krokieciki i smaż na złoty kolor, 4-5 minut. Usmażone, złociste krokiety podawaj z Sosem Czosnkowym Fanex !
TIP
Jeśli jesteś zwolennikiem mięsnych dodatków, wędzony boczek będzie idealnym dodatkiem do takiej przekąski – boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na chrupko na suchej rozgrzanej patelni, następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.