Przepisy
Składniki
Makaron ramen 300g
Sos Pad Thai Fanex 200g
Papryka czerwona 1 szt.
Groszek cukrowy 50g
Grzyby shitake 30g
Tofu 80g
Papryczka chilli 1/3 szt.
Orzeszki ziemne prażone niesolone 30g
Sok z ½ limonki
Sezam czarny 1 płaska łyżka
Świeża kolendra ½ p.
Czosnek 1 ząbek
Świeży imbir 1 mały kawałek
Olej 2 łyżki
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Paprykę pokrój na mniejsze elementy, tofu w kostkę 1×11 cm a papryczkę chilli w cienkie plasterki. Grzyby shitake zalej gorącą wodą i odstaw, aby zmiękły – po tym czasie pokrój je w cienkie paski.
2. Czosnek i imbir posiekaj drobno i przesmaż w rozgrzanym woku na oleju. Dodaj pokrojoną paprykę, groszek cukrowy, chilli oraz grzyby shitake – smaż wszystko razem na dużym ogniu przez 2 minuty. Dodaj sos Pad Thai Fanex i doprowadź do wrzenia, dodaj orzeszki, pokrojone
tofu oraz sok wyciśnięty z limonki.
3. Gorący makaron ramen wyłóż na talerze, następnie na makaron nałóż smażone warzywa z sosem. Danie posyp sezamem, udekoruj listkami kolendry i od razu podawaj.
TIP
Takie danie oczywiście możesz przygotować w wersji mięsnej – kurczak lub np. krewetki doskonale odnajdą się w takim zestawieniu.