Przepisy
Składniki
Brokuły 1 nieduża szt.
Sos Mango jalapeno Fanex 200 g
Ciasto
Mąka pszenna 1/2 szkl.
Mąka ziemniaczana 1/4 szkl.
Woda mineralna gazowana 1/2 szkl.
Sól ½ łyżeczki
Olej do smażenia 0,25 l
Sałatka
Groszek cukrowy 50g
Grzyby shitake 30g
Grzyby shimeji 30g
Cebula czerwona ½ szt.
Papryczka chilli 1/8 szt.
Sezam czarny ½ łyżeczki
Olej sezamowy 1 łyżeczka
Sos rybny 1 łyżeczka
Sok z ½ limonki
Sposób przygotowania
1. Groszek cukrowy zanurz na kilka sekund we wrzącej wodzie a następnie przelej zimną wodą, grzyby shitake zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut. Wystudzony groszek pokrój w poprzek w cienkie paseczki, grzyby odciśnij i również pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w piórka, papryczkę w cienkie plasterki; grzyby shimeji oczyść odcinając korzeń i przesmaż krótko na rozgrzanym oleju. W misce połącz groszek, grzyby shitake oraz shimeji, cebulę i chilli. Dodaj sezam, olej sezamowy, sos rybny i sok z limonki. Całość wymieszaj i odstaw.
2. W misce połącz oba rodzaje mąki, dodaj gazowaną wodę oraz sól. Całość wymieszaj rózgą, aby uzyskać jednolite ciasto. W niedużym garnku rozgrzej olej. Brokuła podziel ostrym nożem na małe różyczki.
3. Różyczki brokuła zanurzaj w przygotowanym cieście a następnie wkładaj je ostrożnie do gorącego tłuszczu – smaż ok 3 minut. Usmażone kawałki warzyw wyjmij i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
4. Usmażone brokuły przełóż do miski, dodaj sos Mango Jalapeno Fanex i wymieszaj tak, aby wszystkie kawałki brokuła oblepiły się sosem.
5. Przygotowaną sałatkę wyłóż na talerze, następnie wyłóż również usmażone brokuły. Danie posyp czarnym sezamem i od razu podawaj.
TIP
Zamiast brokuła możesz również użyć np. kalafiora.