Wróć do Przepisów

Makaron na ostro z tuńczykiem, oliwkami i sosem pomidorowym

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Makaron penne lub Fusilli 300 g

Tuńczyk Premium Astor Fanex 150 g

Pomidory krojone w puszce 400 g

Oliwki czarne całe 3 łyżki

Zielona papryczka chilli ½ szt.

Cebula biała 1 szt.

Czosnek 2 ząbki

Oliwa z oliwek 3 łyżki

Liście świeżej bazylii do dekoracji

Sól, cukier do smaku

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj al dente we wrzącej osolonej wodzie, następnie odcedź i przelej oliwą.
  2. Cebule pokrój w drobna kostkę a czosnek posiekaj. Oliwki odcedź a chilli pokrój w cienkie plasterki.
  3. W niedużym garnku rozgrzej oliwę, przesmaż czosnek i cebulę. Dodaj pomidory z puszki i zagotuj, następnie dodaj ugotowany makaron, oliwki, chilli oraz mięsiste kawałki tuńczyka – całość zagotuj i dopraw do smaku.
  4. Gotowy makaron wyłóż na talerze, udekoruj listkami świeżej bazylii i od razu podawaj!

TIP


Krucha sałata z tuńczykiem i sosem vinaigrette i musztardą francuską

Wielkanocne roladki z jajkiem i prażonym słonecznikiem

Sprawdź inne przepisy

0