Przepisy
Składniki
Makaron penne lub Fusilli 300 g
Tuńczyk Premium Astor Fanex 150 g
Pomidory krojone w puszce 400 g
Oliwki czarne całe 3 łyżki
Zielona papryczka chilli ½ szt.
Cebula biała 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Liście świeżej bazylii do dekoracji
Sól, cukier do smaku
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj al dente we wrzącej osolonej wodzie, następnie odcedź i przelej oliwą.
- Cebule pokrój w drobna kostkę a czosnek posiekaj. Oliwki odcedź a chilli pokrój w cienkie plasterki.
- W niedużym garnku rozgrzej oliwę, przesmaż czosnek i cebulę. Dodaj pomidory z puszki i zagotuj, następnie dodaj ugotowany makaron, oliwki, chilli oraz mięsiste kawałki tuńczyka – całość zagotuj i dopraw do smaku.
- Gotowy makaron wyłóż na talerze, udekoruj listkami świeżej bazylii i od razu podawaj!