Wróć do Przepisów

Liście świeżego szpinaku z burakiem, serem pleśniowym i sosem balsamicznym z miodem

Czas przygotowania

10

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Liście świeżego szpinaku 4 garstki

Dressing Vinaigrette Fanex 7 łyżek

Musztarda sarepska Fanex 1 łyżka

Musztarda francuska Fanex 1 łyżeczka

Ocet balsamiczny 1 łyżka

Miód 1 łyżeczka

Czosnek 1 mały ząbek

Ser pleśniowy typu blue 50 g

Pomidorki koktajlowe 10-12 szt.

Cebula czerwona 1 szt.

Buraki marynowane 10-12 plasterków

Pieczywo tostowe 2 kromki

 

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj sos do sałatki: w niedużym słoiczku połącz Dressing Vinaigrette Fanex, musztardę sarepską, posiekany drobno czosnek oraz ocet balsamiczny i miód – słoiczek zakręć szczelnie i kilkakrotnie mocno potrząśnij, aby składniki sosu dokładnie się połączyły. Jeśli uważasz za potrzebę, sos możesz doprawić odrobiną czarnego pieprzu.
  2. Kromki pieczywa okrój ze skóry a następnie pokrój w małe kwadraciki 0,5×0,5 cm i opiecz na suchej rozgrzanej patelni na złoty kolor.
  3. W salaterce lub na talerzach ułóż umyte i osuszone liście szpinaku oraz pozostałe składniki: połówki koktajlowych pomidorków, cebulę pokrojoną w cienkie pół plastry, plasterki buraka oraz pokruszony ser – sałatkę polej przygotowanym sosem balsamicznym, posyp chrupiącymi grzankami, udekoruj francuską musztardą oraz liśćmi czerwonego szczawiu i podawaj.

TIP

Grillowana pierś z kurczaka będzie bardzo dobrze komponującym się dodatkiem mięsnym do takiej sałatki.


Meksykańska kanapka z wieprzowiną i warzywami

Kanapka z grillowaną karkówką i sosem musztardowym

Sprawdź inne przepisy

0