Wróć do Przepisów

Crispy chicken burger

Czas przygotowania

25 min

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Udo z kurczaka bez kości 4 szt.

Bułka do burgera 4 szt.

Sos serowy chili Fanex 8 łyżek

Cebula prażona Tres Amigos 4 łyżki

Sałata lodowa 4 liście

Cebula biała 1 szt.

Mąka 4-5 łyżek + 2 łyżki

Jajko 2 szt.

Papryka słodka w proszku 1 łyżka

Czosnek granulowany 1 łyżeczka

Kurkuma w proszku 1 płaska łyżeczka

Sól 1 łyżeczka

Olej do smażenia 250 ml

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciasto do kurczaka: w misce połącz jajka, mąkę (4-5 łyżek) oraz przyprawy. Wszystko razem wymieszaj dokładnie, ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. W niedużym garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w drobną kostkę a sałatę w cienkie paseczki.
  2. Kawałki kurczaka umyj i osusz na papierowym ręczniku, następnie oprósz solą i obtocz w pozostałej mące. Tak przygotowane mięso zanurz w cieście, ostrożnie wkładaj do gorącego oleju i smaż na złoty kolor.
  3. Bułki przekrój na połówki i opiecz na rozgrzanej patelni, następnie każdą z nich posmaruj sosem serowym chili Fanex. Na dolne połówki nałóż prażoną cebulkę oraz pokrojoną sałatę; na pozostałe połówki – pokrojoną białą cebulę.
  4. Usmażone, chrupiące mięso kurczaka połóż na dolnej połówce bułki. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami, dociśnij lekko dłonią i od razu podawaj.

TIP

W taki sam sposób możesz przygotować kanapkę z rybą, np. dorszem – po usmażeniu rybę skrop dodatkowo cytryną.


Kanapka z kotletem mielonym i majonezowym sosem z musztardą

Burger z cielęciny z kurkami i serem wędzonym

Sprawdź inne przepisy

0