Przepisy
Składniki
Mięso mielone wołowe 300g
Sos Arabski pikantny Fanex 8-12 łyżek
Bułka „paluch” 4 szt.
Mozzarella w kawałku 50g
Sałata lodowa 4 liście
Cebula czerwona 1 szt.
Cebula biała 1 szt.
Kmin rzymski 1 łyżeczka
Papryka słodka wędzona w proszku 1 łyżeczka
Sól, pieprz do smaku
Kolendra świeża kilka gałązek
Sposób przygotowania
- Mozzarellę pokrój w cienkie podłużne słupki, sałatę pokrój w cienkie paski, białą cebulę w drobną kostkę a czerwoną cebulę w cienkie plastry. Bułki przekrój wzdłuż na połówki i opiecz na rozgrzanym grillu lub zwykłej patelni a następnie posmaruj równomiernie sosem arabskim Fanex.
- Do miski włóż mięso mielone, pokrojoną białą cebulę oraz przyprawy – całość wyrób na gładką, jednolitą masę. Mięsną masę podziel na cztery jednakowej wielkości porcje i uformuj podłużne „parówki”. Do środka każdej z nich wciśnij kawałki mozzarelli i starannie „sklej” je. Następnie połóż je na rozgrzanym grillu i opiekaj przez 5-6 minut, obracając co chwilę.
- Na dolne połówki bułek nałóż pokrojoną sałatę, listki kolendry oraz plastry czerwonej cebuli. Następnie połóż usmażone Cevapcici, kanapki przykryj pozostałymi połówkami pieczywa i podawaj.
TIP
Takie kanapki całkowicie możesz przygotować w domowym piekarniku. Jeśli lubisz ostre smaki, do mięsnej masy możesz dodać płatki chilli.