Wróć do Przepisów

Kanapka Cevapcici z mozzarellą i pikantnym sosem arabskim

Czas przygotowania

25 min

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Mięso mielone wołowe 300g

Sos Arabski pikantny Fanex 8-12 łyżek

Bułka „paluch” 4 szt.

Mozzarella w kawałku 50g

Sałata lodowa 4 liście

Cebula czerwona 1 szt.

Cebula biała 1 szt.

Kmin rzymski 1 łyżeczka

Papryka słodka wędzona w proszku 1 łyżeczka

Sól, pieprz do smaku

Kolendra świeża kilka gałązek

Sposób przygotowania

  1. Mozzarellę pokrój w cienkie podłużne słupki, sałatę pokrój w cienkie paski, białą cebulę w drobną kostkę a czerwoną cebulę w cienkie plastry. Bułki przekrój wzdłuż na połówki i opiecz na rozgrzanym grillu lub zwykłej patelni a następnie posmaruj równomiernie sosem arabskim Fanex.
  2. Do miski włóż mięso mielone, pokrojoną białą cebulę oraz przyprawy – całość wyrób na gładką, jednolitą masę. Mięsną masę podziel na cztery jednakowej wielkości porcje i uformuj podłużne „parówki”. Do środka każdej z nich wciśnij kawałki mozzarelli i starannie „sklej” je. Następnie połóż je na rozgrzanym grillu i opiekaj przez 5-6 minut, obracając co chwilę.
  3. Na dolne połówki bułek nałóż pokrojoną sałatę, listki kolendry oraz plastry czerwonej cebuli. Następnie połóż usmażone Cevapcici, kanapki przykryj pozostałymi połówkami pieczywa i podawaj.

TIP

Takie kanapki całkowicie możesz przygotować w domowym piekarniku. Jeśli lubisz ostre smaki, do mięsnej masy możesz dodać płatki chilli.


Burger z cielęciny z kurkami i serem wędzonym

Frytki z sosem serowym chili z boczkiem wędzonym

Sprawdź inne przepisy

0